Oppskrift :: Lammefrikasse

High sheeps
That’s a lot of potential fårikål

Velger å illustrere denne oppskriften med et pent sauebilde, fordi det er nesten umulig å få tallerkenen til ikke å se ut som overkokt småfe i tapetklister (hvilket det jo også er på sett og vis..  Det er nesten så en oppskrift er overflødig).  Enkel grytemat på sitt beste.

Dette var yndlingsmaten min da jeg var liten, og moren min fortalte meg nylig at hun serverte det hver gang jeg hadde bursdag til tross for at min far hater kokt mat (hvilket forklarer hvorfor vi nesten aldri hadde ferskt kjøtt og suppe som jeg også elsker).

Denne uken har vi vekslet på å være hjemme med stakkars frøken prikkeflekk som har mer vannkopper i bleieområdet enn hun har hud.  Regner med dette også gjelder munn og svelg, for hun har kun villet ha 80-tallskost, dvs. semulegrøt, tomatsuppe fra pakke og popcorn poppet i litt smør (popcorn, hvorfor.. Ikke spør).  Takk Gud at dette skjedde etter at hun skjønte at oversiden av skjeen må peke opp for at man skal få innholdet inn i munnen.

Kom på Rema på mandag og fant ut at de solgte årets frosne lammebog i skiver for 25 kr/kg (det stemmer, tjuefem kroner), angivelig fordi de «trengte plass til julevarene i frys».  Hallo.  Overkokt lam og grønnsaker = perfekt sykemat til frøken «eg vil ha suppesaus».  Nam ble det også.

Ingredienser (nok til to voksne og ett barn to dager på rad)
1kg lammebog / fårikålkjøtt med ben i store biter
1 ss timian
1 ss rosmarin
(evt. andre grønne krydderurter)
Minst to grønnsakstyper (jeg brukte 4 gulrøtter i staver og en purre, samt en boks erter)
Smør til steking
Vann
Svart pepper og salt etter nyretoleranse / smak
1ts lys soyasaus
5 ss hvetemel til jevning

Kokte poteter til.

Gjør så her
Skjær grønnsakene i passe biter.  Jeg liker gulrøtter i fingerstore staver og skar purren i 1 cm tykke skiver.

Smelt smør på middels høy varme i en stor jerngryte eller vanlig gryte hvis du ikke har jern.  Surr grønnsakene til løken blir blank.  Hvis du gidder kan du brune lammet litt om gangen, men jeg pleier bare hive alt oppi på en gang og røre litt rundt.  Hell over vann til kjøttet er akkurat dekket og ta i krydder, pepper og evt. salt.  Det skal ikke nektes for at det blir bedre med ca. 1-1.5 ts maldonsalt oppi.  Gi et raskt oppkok på høy varme, skum av kraften hvis skummet plager deg og skru ned på lav varme.  Trekk under lokk til kjøttet enkelt kan skilles fra bena, ca 1.5-2 timer.  Det er ikke nødvendig å røre underveis igrunn, bare pass på at kjøttet er dekket av vann hele tiden.

Jevn sausen ved å røre ut melet i litt kaldt vann, helle det i gryta i en tynn stråle og røre så godt det går an for å unngå klumper.  Trekk i 10min til for å unngå melsmak i sausen.  Smak evt. til med litt soyasaus.  Jeg er asiat og har det derfor i nesten all mat…  Dette blir en ganske tynn saus, hvis du vil ha tykk bernaise-konsistens så kjør på med mer jevning.

Hvis du bruker frosne eller hermetiske grønnsaker, varm dem i sausen de siste par minuttene.

Serveres tradisjonelt over kokte poteter.  Selv om man gjør BLW synes jeg det er helt kosher å mose dem ned i sausen for både voksne og barn, det er halve gleden.  Og potetsausemos er bra for hud og hår hos barna, sauefett er jo veldig..  mykgjørende.  Iallafll lanolin..  Gjelder det fettet fra kjøtt også..?

Siden jeg er gravid serverte jeg pommes frites denne gangen.. det funka overraskende bra.   Annet godt tilbehør syns jeg er rødbeter, tyttebærsyltetøy og Paxo stuffingballs fra pakke.

Bæææææn apetit!  Og hvis du kvier deg for å spise søte lam, tenk på at grunnen til at de er så søte er fordi vi spiser de mindre attraktive artsfrendene.  Det sa min mor til meg da jeg var liten, så det må jo være sant!

PS! Og gryta er like god dagen etter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *