Hopp til innholdet

Hva skal barnet drikke (i)?

Man skulle nesten tro dette spørsmålet besvarte seg selv, men det er faktisk mange som spør om det.

Så for å repetere:  Melk skal være hovedernæring til barnet er minst ett år.  For BLW-barn vil det i praksis si at de for det meste drikker så mye melk at de ikke er særlig tørste til måltidene.

Men etter en stund syns jeg det er fint å tilby den nest beste drikken til maten for øvelsens skyld, og for at de skal kunne drikke hvis de tilfeldigvis er tørste.  Jeg snakker altså om vann fra springen, lokalt levert gjennom antikke rør av IVAR her i Stavanger.

Det kan også være nyttig å lære barna etterhvert at hvis man swiller litt vann rundt i munnen skyller man bort uønskede smaker og matrester som har klistret seg til ganen (hallo, skive med peanøttsmør, jeg ser på deg, ja).

Egentlig trenger man ingen dingser for å gi vann.  Man kan bare gi det i et vanlig glass eller en vanlig kopp, og hjelpe barnet å drikke til det greier det selv.

Men siden vi BLWere går glipp av så mange andre kjekke dingser man bruker for å mate barn (lean, mean weaning machine, eller spesielle mate-skjeer, f.eks.) så lister jeg opp noen alternativ her.

1.  Tutkopp

Pluss:  Veldig praktisk og lite søl, og barna skjønner jo hvordan man bruker dem siden man bare suger for å drikke.

Minus: Vi har aldri brukt dette da jeg *hater* å vaske lokk-og-tut-dingser hvor det kan sette seg mat. Og Avent / Mam har fått nok penger av meg allerede, takk. Barnet lærer seg ikke å helle vannet i seg i passe tempo.  Og før eller senere må man slutte med tutkopp, for de fleste konfirmanter syns det er litt pinlig når alle andre får stetteglass.

2.  Doidy-kopp

Les mer om Doidy her

Pluss:  Barnet kan se hvor vannet er når det heller, fordi koppen er skrå. Dette skal teoretisk sett føre til mindre søl.

Doidy-kopper ser dessuten kule ut, kommer i alle regnbuens farger, og er en god samtalestarter på lunsjen etter babysangen.

Minus:  Før eller senere må de lære å beregne selv uansett.. man utsetter det teknisk sett bare litt.

3.  Spesiallaget drikkeglass

Pluss:  Står stødig på bordet og er uknuselig.  Godt å holde, lett å drikke fra.  Datter 1 elsket å ha sitt eget spesielle glass, dvs. altså noe som var gjennomsiktig og ikke bare en kopp.  Og Baby Bjorn vet jo hva de holder på med for det meste.  Utenom at de fleste bæreselene deres er litt vonde når babyen blir for tjukk, da.

Minus:  NOK75 for et glass?  Her får det holde med ett per barn, takk!  Eller en topakning hvis man føler seg raus.

4.  Shotglass

Her er mitt foretrukne vannbeger.  Størrelsesmessig står et vanlig glass til en baby omtrent som en liten bøtte står til en voksen.. og ingen liker vel å ha vannet sitt i en bøtte til middagen?

Montessori-barn bruker shotglass

De fleste småbarnsforeldre har et lite batteri shotglass som står bakerst i skapet og samler støv.  Og endelig kan man bruke dem til noe nyttig utenom som eggeglass (ekte eggeglass kan selvsagt også brukes til dette formålet).

Pluss:  Det er et glass, men helt av seg selv i babystørrelse.  Står bra på bordet særlig hvis de er litt tykke i bunn.

Minus:  De er potensielt knuselige.  Hvis man har barn som liker å slippe ting i flisene, er det kanskje bedre å skygge unna.

Felles for alle disse (med unntak av tutkoppen) er at man bare gir ca. en halv cm. om gangen i begeret.  Dermed unngår man for mye søl når (ikke hvis, når) koppen velter.  Jeg heller ofte over fra mitt eget glass, men noen har en liten fløtemugg stående på bordet.

Så drink up, move down!