Hopp til innholdet

Kom i gang :: 15 tips for å komme i gang med BLW

Ønsker du å la barnet spise selv med barnestyrt spising, men vet ikke helt hvor du skal begynne?

Child eating spare ribs -barnestyrt ribbespising
Det er fullt mulig for et barnestyrt-barn å tørke seg i håret med en spare-rib, men likevel få panikk om det oppdages matrester på hendene.
Her er noen tips for en god start på prosessen.  Bli klar til å servere din første grønnsakfinger! «Baby-led weaning» er en unødvendig pretensiøs beskrivelse for å la babyen spise selv. Det er så enkelt: Du skjærer opp maten i håndterbare stykker og tilbyr den, de spiser til de er mette. Det er egentlig alt. En sentral forskjell mellom BLW og tradisjonell tilvenning med mos hva barnet lærer først: Å svelge eller å tygge.  Med moset mat lærer barnet ofte å suge maten av skjeen for å svelge den.  Dette kan gi utfordringer når man møter på en klump og gjerne vil ha maten ned men ikke har skjønt tygging. Med BLW lærer babyene først å tygge, mens svelgingen gjerne kommer senere.  Det kan være uvant å håndtere så mye spytting (og la oss være ærlige, ofte litt harking og veldig mye mer søl).  Men nesten alle barn liker å spise selv.
Hva betyr «barnestyrt»?
Barnestyrt spising er ‘barnestyrt’ i at barnet får finne utav spising selv og gjøre det som trengs mens de lærer. Som forelder slipper du å stresse over hvor mye de spiser eller om de «liker» maten.  I begynnelsen er det nemlig umulig å vite hva som gikk *på* babyen og hva som gikk *i* babyen. Har du gitt barnet ditt mat med skje så langt? Det er antakelig ikke for sent å bytte! Les her. Men er du klar for å gi den lillestore babyen på 6 måneder sin aller første søtpotetfinger? Hvis du vil prøve har du her noen tips fra foreldre som har gått veien før deg.
15 tips for å starte med barnestyrt spising
  1. Sjekk at barnet er klart for mat -vent til ca seks mnd før du starter.  Les posten om hvordan du kan vite at barnet er klart. H-dir sier: «Morsmelk er den beste maten for spedbarnet, og barnet kan trygt få kun morsmelk de første seks månedene, med tilskudd av D-vitamin».  Gir du flaske må du uansett vente med BLW til barnet er klart for mat.
  2. Glem ideen om ‘babymat’. Mat er mat, så lenge du ikke tilsetter salt, melk og honning.  Gjør deg kjent med anbefalingene fra Helsedirektoratet  før du begynner.
  3. Gi det du selv spiser, skåret i fingerstore biter i begynnelsen. Det er en enkel form for små seksmåneder gamle å holde tak i, men du vil snart bevege deg videre til mindre biter som er mer interessante for et barn som holder på å utvikle pinsettgrepet. Vanlig begynnermat er ovnsbakte søtpoteter eller gulrøtter, agurkstaver, ristede brødfingre eller riflekuttede mangobiter.  Men skal du ha nuddelsuppe eller ribbe, la babyen få litt å leke med sammen med resten av familien.
  4. Legg maten rett på bordet i begynnelsen. Men ikke legg for mye mat frem om gangen 🙂  Hele måltidet er en ny læringssituasjon for babyen i begynnelsen. Det holder med et par biter, så blir de ikke overveldet.  Blir de overveldet vil de ofte reagere med å «rydde», eller å lære seg om tyngdekraften med en tallerken.. Du kan selv tenke deg hva det går ut på…
  5. La barnet sitte oppreist, og stikk aldri mat inn i barnets munn.  Det er så fristende å hjelpe dem! Men hver gang barnet bommer på maten (eller munnen!) er det en læringsmulighet.  Når barnet putter maten inn selv så lærer de å kontrollere hvordan maten beveger seg bakover. Hvis babyen lager brekningslyder, husk at det er slik de flytter mat rundt i munnen og ikke få panikk. Å lage tyggefjes selv kan minne barnet på hva det skal gjøre.  Barnet må sitte oppreist for å kunne spytte ut maten. BLW kan ikke gjøres i vippestol 🙂  Og selvsagt kan du førstehjelp, uansett mate-tilnærming!
  6. Ikke vær redd for å la barnet spise ute eller i bar overkropp om været tillater det! Det kommer til å bli søl.  Ha takhøyde for dette.
  7. Du har allerede det du trenger for å gi barnet ditt mat, men noen innkjøp bør du vurdere.
    1. En lettvasket barnestol: IKEA sin Antilop er BLW-favoritten.  Kan spyles i dusjen!
    2. Legg en voksduk på bordet.  Og en under stolen.  Så kan du riste den ute når dere er ferdige.
    3. Det holder med et shotglass eller eggeglass til vann, det skaper mindre søl.  Men fancy alternativ finnes!
    4. Noen liker heldekkende smekker, evt. med kant. IKEA, BabyBjørn og Close Parent har gode smekker.  Men det er ikke et must.
    5. Noen liker å kutte maten med riflekutter i børjan, for å gjøre den mindre glatt. Men det er enda mindre et must.
  8. Jo mer innsats du legger i å lage noe spesielt for babyen, jo mindre sannsynlig er det at de vil spise det. Barnet vil ha det du har! Redd noen salatbiter fra dressingen din og gi dem til barnet.  Hvis de hater det så er det greit.  For det første tar det mange forsøk å venne seg til nye smaker og teksturer i munnen.  For det andre skal barnet få sine hovedkalorier fra melk hele første leveår.
  9. Barnet er mest tålmodig ved bordet når det er passe sultent: Det har lyst på mat, men er ikke på randen av nervøst sammenbrudd pga. sult.  Et ammebarn på 6 mnd er en drikke-ekspert.  Sluuuurp så er puppen tom og magen full.  Fast føde er ennå en utfordring å få i seg.  Det kan gjøre barnet utålmodig og sint.  Å beregne måltider av fast føde til å falle mellom melkemåltider fungerer ofte fordi barnet da er passe sultent-mett når maten kommer på bordet.
  10. Ikke heng deg opp i fire måltider til dagen. Det kan ta lang tid før et BLW-barn spiser regelmessig fast føde.  Mange, men ikke alle, gjør et hopp i 8-9-månedersalderen. Det som er praktisk og som du koser deg med er det best.  Man faller ofte inn i en rytme med melkemåltider og egne måltider.
  11. Prøv å være oppmerksom mot barnet selv om det bare er du og babyen som deler en skive til lunsj. Smil, ha det gøy, følg med. Det er kjernen i god bordskikk som det aldri er for tidlig å lære et barn. Barnet blir ofte mer tålmodig med bordet hvis du faktisk prater med det underveis.  Sett på litt musikk, gjør det til en kosestund hvis du orker. Her er 25 lunsjtips!
  12. Din belønning: Bleieskift blir underlig fascinerende! Som om ikke bleier var fascinerende nok: Her vil du se rehydrerte, tykke rosiner, så og si uberørt amerikansk blanding og rare svarte tråder fra banan. Ooooh! Du får ikke det med Nestle, nei!
  13. Fordi barnet spiser det du spiser trenger du ikke bli i huset.  BLW er veldig greit ute på tur.  Ta med et eple, noen gulrotbiter eller kjøp en banan, et rundstykke eller noen hirsepinner i butikken på veien. Renslig og greit, og du har nesten alltid «noe barnet kan spise» i nærheten!
  14. Les denne bloggen og se videoer av BLW-babyer. Å se bitte små seks måneder gamle BLW-babyer fortære maten med gusto, mens foreldrene høres gispende i bakgrunnen, det vil gjøre deg tryggere for at du gjør det som passer best for deg og ditt barn. Ikke bry deg om hva andre gjør med sine barn, gjør det du selv vil. Det er en god ting å øve på uansett som forelder.
  15. Ta selv en video eller et bilde hver uke av at barnet ditt spiser.  Framgangen vil imponere både deg og de rundt deg.  De er kanskje det eneste du trenger for å få fred fra folk som spør «skal du ikke gi grøt snart».  Selv om fast føde og BLW kan virke skummelt i begynnelsen så er denne fasen av babylivet så altfor fort over.  Snart er pupp og mat på veggen et fjernt minne.  Så kos deg med de tannløse fjesene fulle av tomatsaus, så lenge de varer <3
Inspirert av Aitch på http://www.babyledweaning.com/some-tips-to-get-you-started/ Til dette vil jeg kun legge til:  Les Baby Led Weaning-boka!  Det er verdt det.  I Storbritannia og mesteparten av vesten forøvrig anbefaler man fet kumelk i mat fra 6 mnd, men ikke i Norge, hvor man er bekymret for jernopptak (og derfor anbefaler MME…).  Flere detaljer fra H-dir her (se særlig s. 28). Storbritannia anbefaler også å la barnet håndtere sin egen mat så snart de viser interesse for det.  Det skriver jeg under på at er en fin opplevelse for store og små 🙂 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.