Kom i gang

Ønsker du å la barnet spise selv, men vet ikke helt hvor du skal begynne?

Child eating spare ribs
Det er fullt mulig å ønske å tørke seg i håret med en spare-rib, men likevel få panikk om man oppdager matrester på hendene.

Her er noen tips for en god start på prosessen.  Bli klar til å servere din første grønnsakfinger!

Fritt oversatt med tillatelse fra Aitch på http://www.babyledweaning.com/some-tips-to-get-you-started/ med mine festlige kommentarer i klammer.  Til dette vil jeg kun legge til:  Les Baby Led Weaning-boka!  Det er verdt det.

«Baby-led weaning» er det som må sies å være en ganske teit beskrivelse for bare å la småbarnet ditt spise selv. Du skjærer opp maten i håndterbare stykker og tilbyr den, de spiser. Det er egentlig ganske enkelt.

Den sentrale forskjellen mellom BLW og tradisjonell tilvenning, når man tenker på det, er i hva slags rekkefølge barnet lærer å spise. Med moset mat lærer de å svelge først og så tygge, hvilket fungerer fint til de treffer på en klump. Med BLW lærer babyene først å tygge, mens svelgingen gjerne kommer senere.

Det er ‘barnestyrt’ på den måten at du lar dem gjøre det de trenger å gjøre mens de lærer, og som forelder motstår du trangen til å få stressknuter over hvor mye de spiser, hvor vidt de liker maten du trodde de ville like og hvor vidt den har blitt gnurt inn i nærmeste gardin. Hovedtingen er… at hele greia er god gammeldags (sølete) moro.

Hvis du vil prøve har du her noen tips fra foreldre som kontributerer til det livlige Baby Led Weaning-forumet.

1. ¨Ta en god titt på internett etter blogger, informasjon og spesielt videoer av BLW-babyer. Å se bitte små seks måneder gamle babyer gjøre kort prosess med maten sin og høre gispene av beundring fra den stolte forelderen bak kamera (og med «forelderen» mente jeg Pappaen. Det er alltid Pappaen), vil gjøre godt for tryggheten din.

2. Det neste er å glemme ‘babymat’. Mat er mat, så lenge du ikke tilsetter salt [og i Norge, melk. I Storbritannia og mesteparten av vesten forøvrig anbefaler man melk i mat fra 6 mnd. Sjekk retningslinjene fra Mattilsynet re. honning etc.] Til å begynne med, tenk fingerstørrelse fordi det er en enkel form for små seksmåneder gamle å holde tak i, men du vil snart bevege deg videre til mindre biter som er mer interessante for et barn som holder på å utvikle pinsettgrepet.

3. Som den første maten gir folk flest dampede gulrøtter, oppkuttede agurker, lan ger ristede brødfingre eller riflekuttede mangobiter, den type ting, men husk at det er ingen grunn i det hele tatt at babyen ikke kan få en haug med spaghetti bolognese eller potetmos å begrave seg i hvis resten av familien skal ha det.

4. Ingen skåler, de bare ber om å bli slengt til himmels. Legg maten på bordet til barnestolen eller hovedbordet og husk at det hele er en læringsopplevelse for babyen på dette tidspunktet. De bryr seg egentlig ikke om opplevelsen er «åååh, mango i munnen min», eller «åååh, en skål flyr gjennom rommet».

5. Som en erfaren spiser eier du allerede alt «utstyret» du trenger for å mate barnet ditt, men det er noen ting du bør vurdere. En lettvasket barnestol er påkrevd, så dra til IKEA og kjøp en billig Antilope-stol, som tilogmed passer i dusjen for en nedspyling på dårlige brokkoli-dager.

6. Det vil bli rot, regn med det, så hvis du tilvenner om sommeren, ikke vær redd for å spise ute eller halvnaken (og babyen også, hvis du vil, hehe) og til vinterbruk har IKEA, BabyBjørn og Barnas Hus flotte heldekkende smekker, evt. med kant.

7. Det er en god ide å legge en voksduk under barnestolen, spesielt hvis du har tepper, og noen folk finner en riflekutter praktisk for å gjøre maten lettere å holde fast i.

8. (Lettere bitter) erfaring indikerer at jo mer innsats du legger i å lage noe spesielt for babyen, jo mindre sannsynlig er det at de vil spise det. Gi dem det du spiser selv. Hvis de hater det, greit, de får kaloriene sine fra melk uansett.

9. Selvsagt ville det vært perfekt hvis vi spiste alle måltider som en familie, men det er ikke alltid mulig. Prøv å ha de sosiale antennene skrudd på allikevel, selv om det bare er du og babyen som deler en skive til lunsj. Smil, ha det gøy, følg med. Det er faktisk bare gode manerer når alt kommer til alt, noe det aldri er for tidlig å lære et barn.

10. Ikke vær for opptatt av fire måltider til dagen, det kan ta tid å jobbe seg opp til det. Det som er praktisk og som du koser deg med er det best.

11. Og ikke legg for mye mat på bordet om gangen, bare et par biter, så blir de ikke overveldet.

12. Faktisk sult kan være frustrerende for babyer når de ennå lærer å (bokstavelig talt) få taket på ting. Å time «måltider» til å være mellom melkemåltider ser ut til å fungere best, og fordi det bare er holdemat trenger du ikke bli i huset. Det er ingen grunn til ikke å ta med en liten Tupperware med litt gulrot eller agurk, kjøpe en banan mens du er ute eller bare dra biter ut fra salaten din uten dressing.

13. Stikk aldri mat inn i barnets munn. La dem putte det inn selv så de kan kontrollere hvordan maten beveger seg bakover. Hvis babyen brekker seg, husk at det er slik de flytter mat rundt i munnen og ikke få panikk. Noen foreldre har funnet ut at å lage overdrevne tyggefjes og lyder minner barnet på hva det skal gjøre.

14. Bleier og deres innhold vil snart fascinere deg på måter du hittil trodde umulige. Rosiner rehydreres, små biter av ennå-grønn brokkoli sniker seg gjennom fordøyelsessystemet og bananer lager bæsj med rare svarte tråder. Se og lær, mine damer [og herrer!].

15. Ha et kamera klart til å fange opp de første tannløse gulrotsmilene, for selv om det virker skummelt, er tilvenning en veldig kort periode av ditt barns liv. Så husk å kose deg med det…»