Hopp til innholdet

Oppskrift :: Kneippbrødpudding med smør, rom og rosiner – uten melk!

Litt godt stekt oppå, silkemyk under… mmmm!

Bread and butter pudding er en av mine absolutte favoritter.  Jeg elsker generelt desserter som består av vaniljesaus-med-ting.  Denne desserten består av vaniljesaus med gammelt brød, rom og rosiner.. En rar kombo, men jeg har bodd så lenge i Storbritannia at det viker helt naturlig for meg.

Det er sjelden vi kjøper Kneipp, da jeg føler at datter allerede får 80% av sine daglige kalorier på denne måten i barnehagen, og trenger litt variasjon.  Men i et nødsfall kjøpte jeg et, og det ble selvsagt liggende fordi jeg bakte et surdeigs-grytebrød samme kveld.  What to do med mr. Kneipp? Man kan ikke kaste mat, lærte jeg på 70-tallet.

Denne desserten er den perfekte løsning.  Søtt, men ikke for søtt, mykt og crispy samtidig, og ikke minst, enormt billig.  En variant over the Guardian’s perfect bread and butter pudding.  Egner seg fint for barn under ett år siden jeg har tilpasset den til å være melkefri. 

Ingredienser
Ca. 8 skiver litt tørr Kneipp (det går an med annet brød og, jo lysere jo bedre, men det bør ikke være mer enn 30% grovt, da blir det bare kjipt)
Smør eller Bremykt til skivene
3 store egg
3 ss hvitt sukker
1 ss demerara-sukker
 2 dl. usukret soyamelk (hvis du bruker havremelk, kutt ned sukkeret til 2ss og øke med ett egg)
50g rosiner
1ts vaniljeekstrakt eller 1/2 ts vaniljesukker

Optional ingredienser -men de gjør susen!
100 ml. soya- eller havrefløte (kan erstattes med mer melk)

3ss Captain Morgan Spiced Rum (forskning viser at dette gir den beste romsmaken..)
En sitron
Muskat-nøtt

Gjør sånn:

Sett oven på 180 grader.

Hvis du skal bruke rom, hell rosinene i en liten skål og varm dem i rom i microen i ca. 30 sec.  Alternativt kan du legge dem i bløt natten over eller mens du er på jobb, men det krever for mye planlegging for meg!

Smør skivene med smør og skjær dem i fire ved å lage et kryss tvers over. 

Visp sammen egg og sukker i en bolle og tilsett melk, vaniljeekstrakt og evt. fløte.  Hvis du har en stitron, riv skallet av halve og bland det inn.  Vær forsiktig så du ikke får med det hvite av skallet, som er ganske bittert.

Legg et lag med brødskiver så de overlapper hverandre med skorpen opp, i bunn av en ildfast form.  Helle overflødig rom av rosinene og strø ca. 2/3 over brødskivene.  Legg på resten av skivebitene i samme mønster.  Strø på resten av rosinene. 

Hell eggeblandingen over brødet så alt får seg en god dynk.  Strø over demerara-sukker og riv litt muskat på toppen for ekstra smak.

La det stå i ca. 20 min. før du setter det i ovnen i ca. 40 min.  Puddingen er ferdig når det ikke er mer rennende saus igjen i midten, og den er gyllen på toppen.  Serveres lunken.  Mmmmm…

PS!
Sukkerfri er denne desserten ikke, but then the best things in life never are…  Man kan nok erstatte sukkeret i røren med f.eks. eplepure, men på toppen må det være demerara, ellers får man ikke den sprø skorpen…  Hvis man er hysterisk mtp. sukker til babyen kan man evt. servere dem de myke underste delene.  Bon apetit!

Mannen min mener dette bare er «arme riddere i form».  Jeg er helt uenig.. det har antakelig med rom-rosinene å gjøre 😉

Stikkord: