Hopp til innholdet

Oppskrift :: Kimchi Jjigae – Koreansk ribbegryte med kimchi

Kimchi jjigae with noodles
Kimchi jjigae with noodles
Det er ingen nudler i oppskriften, sier du? Nei, men dagen derpå blir dette en nydelig base for nuddelsuppe med litt ekstra kraft oppi.

Kimchi, dvs. melkesyret kål, er så godt!  Syrlig, søtt, sterkt, salt samtidig.  Passer til alt (synes jeg iallfall -mannen min mener det bør begrenses til f.eks. asiatiske retter…).

Denne retten er super enkel å lage, og smaker utrolig godt.  Varmebehandlingen gjør at kimchi-smaken blir mildere, rundere og søtere, og vannet gjør det mindre sterkt.  Mine barn spiser dette glatt, selv den eldste som ikke er noe fan av super sterk mat.

Siden barn faktisk foretrekker smaker de ble introdusert for i fostervannet, så er det jo mulig at min enorme forkjærlighet for Kimchi er delvis påvirket av at jeg er adoptert fra Korea.

Ellers kan koreansk kimchi kan det ofte kjøpes på asiatiske importbutikker.  Må ikke forveksles med russisk eller polsk kimchi, som er syltede grønnsaker og ikke i det hele tatt det samme.

Og ribbe.  Alle vet jo at magen er den beste delen av grisen.

Kjøper du pork belly hos en slakter kan du få dem til å skjære svoren og beina, så kan du servere dem separat som spare ribs en annen gang.  Jeg har servert svoren sprøstekt ved siden av, det pleier å gå unna.  Ribba som er på tilbud i januar er også perfekt.  Ellers kan man nok også bruke urøkt sideflesk fra supermarkedet.

For de aller minste kan det være greit å la noen ribbebiter være fingerstørrelse så de har noe å holde i, evt. dele ribbene fra hverandre og koke dem sammen med resten oppi gryta til babyen -det gir jo også mer smak til kraften.  De minste elsker som regel å gnage ting fra bein.

Ingredienser

250g utbeinet flatribbe uten svor, skåret i 1/2 cm tykke strimler.
6-7 dl kimchi, kuttet i biter hvis kålbladene er store, sammen med en god dash saft fra kimchien.
3 x medium vårløk i biter
1 ss sukker
1 ss ssamjang (koreansk bønnepasta med chili -kan muligens erstattes med black bean paste og litt chili)
1 pk glatt tofu i spisestore biter
Solsikkeolje eller annen nøytral, varmebestandig olje til steking
Sesamolje til servering

Fremgangsmåte

Brun ribbebitene i litt olje over medium høy varme til fettet begynner å «smelte» vekk litt.

Hell oppi kimchien og la den også swishes litt sammen med svinet.

Hell over kimchi-vannet og vanlig vann til ingrediensene er såvidt dekket, og tilsett ssamjang og sukker.

Skru ned varmen til medium lav og trekk i ca. 40 min til kjøttbitene kjennes møre ut.  Tilsett så tofuen og varm i fem minutter til.

Serveres til kokt, sticky ris og litt sesamolje dryppet over, samt chiliflak ved siden av for dem som synes det ikke er sterkt nok.

Namnamnam!

For oppskrift for perfekt sprø svorsnacks, se her.  Jeg pleier å bare salte og pepre da jeg er for lat til å krydre sånn som her, men fremgangsmåten er failsafe.  Funker best med svoren i strimler på ca. 4×0.5 cm.

Jeg er så utrolig heldig at jeg har Eimealt, en kimchi-produsent som selger de lekre varene sine i nabolaget (disclaimer:  Jeg kom til landet omtrent samtidig som Eimealt, men jeg har verken mottatt oppfordringer, kimchi eller andre verdifullheter for å linke til siden her).  Samt at jeg liker det så godt at kokken på min lokale nuddelbar gav meg en hel takeaway-boks gratis til å ta med meg hjem sist gang vi spiste der.  Nuff said.  Mmmm… kååååål…