Hopp til innholdet

Oppskrift :: Eplekake med innebakt vaniljesaus :: Tarte aux pommes Alsacienne

Tarte aux pommes Alsacienne

Tarte aux pommes Alsacienne eplepaiEplepai: Det er ikke USA som oppfant den.  Da jeg bodde i Frankrike var dette min absolutte yndlingsdessert.

OK, nå lyver jeg, for om man bor i Frankrike er det jo helt umulig å ha *en* yndlingsdessert.. Men denne var iallfal up there.

Myke, syrlige epler kjærlig omfavnet av silkebløt-søt vaniljestand og salt-sprø-smeltende pate brisee. Man kan ikke *ikke* elske dette.

Det er lov til å bruke ferdig paideig.  Da blir dette en superenkel dessert, ettersom sausen er oppi kaka og man ikke trenger å tenke på is til el.l.

Ungene mine digger det også.  Igrunnen ganske barnevennlig.  Det er ikke mye sukker i deigen, og eplebitene kan plukkes ut. De er fingerstore, bakt myke og gode å suge på for de minste. Er barnet under 10 mnd, kan fløte erstattes med soyafløte.

Så kan vi store få den sukrede vaniljesausen for oss selv.

Pate brisee sucree (søt paideig)

3 dl hvetemel
120g kaldt smør i cm-store terninger
2 ts sukker
3-4 ss iskaldt vann

Fyll til eplepai

4 x syrlige epler (Granny Smith duger om man ikke får tak i noe annet)
Til vaniljestand:
100 g melis
2 egg
2.5 dl fløte
1 ts vaniljeekstrakt el 1/2 ts vaniljesukker
1/2 ts rom (kan sløyfes, men nammm..)
Liten klype salt

1 dl malte mandler
Kanel til pynt

How to

Begynn med paideigen.  Hell melet i en food processor og tilsett halvparten av smøret.  Trykk 5-6 ganger på knappen.  Tilsett resten av melet og trykk 5-6 ganger til.  Blandingen skal se ut som grove brødsmuler, med små smørklatter i.  Hell i 2 ss vann og trykk et par ganger.  Hell i 1 ss til og trykk igjen.  Har deigen begynt å samle seg? Hvis ikke tilsetter du resten av vannet og trykker 1-2 ganger til.

Hell smuledeigen ut på en bit med plastfolie på benken og klem den forsiktig sammen til en klump.  Bruk håndbaken og «skyv» deigen ned og utover.  Brett den sammen igjen.  Gjenta 2 ganger til.  Dette kalles fraisage, og gjør at de gjenværende smørklumpene blir til smørflak i deigen ==> Flakete, lekker deig.  Ikke fall for fristelsen å jobbe mer med deigen.  Da utvikler glutenet seg og den blir hard som stein når den er ferdigstekt.

Pakk deigen inn i plastfolien og legg i kjøleskapet i minst 30 min.  Imens kan du lage fyllet.

Skru på ovnen på 200 grader.

Skrell eplene, fjern kjernehuset og skjær i tynne skiver (3-4 mm).

Visp sammen i en bolle melis, egg, fløte, vaniljeekstrakt, rom og evt en bitteliten klype salt.

Ta ut deigen fra kjøleskapet og kjevle den til ca. 3-4 mm tykkelse.  Kle en paiform (jeg brukte 26 cm) og la det gjerne stikke litt utenfor kantene.

Man trenger ikke for-bake deigen, men det garanterer mot våt bunn.. Så opptil deg.  Vil du gjøre det, kle bunnen med folie, fyll med bake-erter og bak på 200 grader i ca. 10-12 min.  Fjern så folie og erter.

Legg eplene i bunnen av formen i to pene sirkler.  Hell vaniljestanden over.  Strø litt kanel på toppen.
Bakes i ovn i ca 40 min, eller til den har satt seg og fått fin farge.

Serveres lunken eller kald, som den er.  Holder seg fint et par dager i kjøleskap.

Bon apetit eplepai!

Stikkord: