Hopp til innholdet

Oppskrift :: Grøtpannekake med blåbær

Adjø, grøtpannekake.  Du levde et kort liv,
men vit at du var elsket!

Pannekakegrøt. Grøtpannekake: Svaret på det evige «MEN HVA MED GRØTEN!!!»-spørsmålet som alle norske BLW-foreldre møter. Enten i sitt sinn, eller fra velmenende besteforeldre / bekjente.

Denne retten er beryktet i BLW-sammenheng, også kjent som «Se, grøt barnet kan spise selv, helt uten skje!  Utrolig!»

For de grøt-desperate er dette en fin måte å få stillet «jeg MÅ GI GRØT»-spøkelset som noen foreldre har inni seg, samtidig som man sparer barnet for Nestle pulvergrøt, som vi alle kan være enige om at smaker omtrent like interessant som potetmel eller tapetklister.

Målet er å få pannekaken til å boble under kokingen og være litt klissete på toppen til slutt.  Mesteparten av vannet i melka fordamper, og grøten koagulerer til sin endelige pannekakeform mens den avkjøles i et par minutter.  Hvis den blir som en uspiselig skosåle, bruk mer væske eller reduser koketiden -ovner varierer!  Hvis du koker den for kort tid, blir imidlertid ikke hirsen kokt, noe som ikke er så nomme.

Hvis den blir for flytende, reduser væskemengden, kok lenger eller legg klatter på en plastskje for bestikk-øvelser.

Fordi dette blir ganske «seig» mat, syntes jeg det fungerte best fra ca. 8 mnd og utover.  Før dette servertes det ikke grøt her i huset i det hele tatt.

Ingredienser

1 toppet ss hirseflak
2 toppede ss store havregryn, knust med morter i mindre biter*
1 toppet ss frosne blåbær
Babyens vanlige melk

Fremgangsmåte

Hell flakene og bær i en dyp tallerken med flat bunn.  Hell over melk til det dekker godt, pluss ca. en kvart cm. ekstra.

Rør, og kjør i microen på max styrke i ca. 1 min og 50s v/800w (varierer etter ovn).  Vent til den kjølner og stivner til en slags pannekake.  Skjær i strimler og gi til babyen, eller evt. gi dem hele tallerkenen og se hva som skjer…  Om du velger dette anbefaler jeg bar overkropp for alle de involverte!

Bon apetit!

Dette kan selvsagt varieres med alle typer frukt , eller gjøres med bare gryn og ikke frukt i det hele tatt.  Og du kan bruke forskjellige typer gryn.  Valget av havre og hirse er fordi disse gir god tilgang til jern uten bløtlegging.

 

*Hvis du tenker å gjøre dette ofte, kan du kjøre noen desiliter havregryn i food processoren din til de går i småbiter.

Tips!  Dette er en god måte å bruke opp pumpet melk som er litegrann for gammel for kresne babyer som bare vil ha den de første 24 timene…  Ellers har jeg gjort det med havremelk, men alle typer melk ser ut til å funke unntatt soyamelk, som lager snerk som forhindrer fordamping av væske.  Pannekaken trenger da å stå litt lenger.