Hopp til innholdet

Oppskrift :: Nakkekoteletter med rotgrønnsaker i en gryte

Nakkekoteletter.  Den beste delen av grisen (jeg sier det om alle delene da, men denne *er* jo spesielt god!).

Det finnes ingen bilder av denne oppskriften, hovedsaklig fordi det uansett er fryktelig vanskelig å få lapskausaktige ting til å se gode ut.

Oppskriften er meget BLW-vennlig fordi alle grønnsakene blir veldig myke, og kjøttet mørt og fint.  Alt går i en gryte, og selv om den skal stå litt, kan man leke/rydde/gå tur i mens.  Om ungen er mindre enn 8 mnd anbefaler jeg å legge noen ekstra lange biter av grønnsaker på toppen.  I tillegg er det jo ganske sunt?  Og billig, særlig hvis man bruker frosne koteletter av kjipeste sort.  Godt blir det uansett.

Forer to sultne voksne og en utsultet baby, med masse rester til neste dag.

Ingredienser

4 nakkekoteletter
1/2 kålrabi
1/2 lite hodekål
6 middels store kokefaste poteter
4 gulrøtter
1/2 stor purre, halvparten av det hvite og halvparten av det grønne
Tørket salvie
Tørket timian
Pepper
To fedd hvitløk
(evt. salt)
(evt. grønnsaksbuljongterning)
Vann
Olje til steking

Fremgangsmåte

Varm litt olje i bunnen av en jerngryte på middels til høy varme mens du kapper grønnsakene i store terninger (ca. 2.5 x 2.5 cm, eller fingerstørrelse til små barn) og finhakker hvitløken.  Fyll vannkokeren din med vann og sett den på, hvis du har en.

Kvern godt med pepper (evt. salt) og gni det inn på begge sider av kotelettene og  brun dem raskt på begge sider.  Bedre å gjøre det i to omganger om det blir trangt om plassen.  Legg til side.  Om du ikke har en jerngryte, bruk en jernpanne og hell maten over i en ildfast form med lokk etter hvert som du steker.

Hell i litt ekstra olje om det trengs, og surr hvitløken sammen med purren, til sistnevnte blir blank.  Tilsett tørkede urter, jeg bruker en raus ss av hver, men det er etter smak.  Brun de andre grønnsakene hvis du gidder; på dette tidspunktet mister jeg somregel tålmodigheten og dumper inn alle sammen og rører rundt mens jeg later som om jeg har brunet dem i små porsjoner.  Det viktigste er at kålet krymper litt, ellers tar det gedigen plass!

Stikk kotelettene nedi gryta på høykant, så de står som «brødskiver» mellom grønnsakene.  Hell over kokende vann til det knapt dekker grønnsakene -kjøttet kan gjerne stikke litt opp.

Sett lokket på gryta og gi det hele et raskt oppkok før du skruer plata ned på 1 eller 2.  Når grønnsakene er møre er det hele ferdig (ca. 35 min), men det blir enda bedre hvis det får stå en stund til.

Serveres i dype tallerkner med godt brød og smør til.  Kotelettene blir kjempemøre og saftige, grønnsakene smelter i munnen.  Mmmmm…

Tips!

Dagen etter kan du skjære opp evt. kotelettrester, tilsette en middagspølse i biter, et blomkål, varme opp og vips, en middag til!

Variasjonstips:  Retten kan varieres i det uendelige.  Du kan bruke alle mulige typer grønne urter i denne retten, eller til og med en god dash red thai curry paste og en boks med kokosmelk i sausen.  Eller litt søt soyasaus og 5-spicekrydder.  Eller to oppskårne sure epler.  Det er også godt med hakket fersk spinat oppi, tilsett et par minutter før servering så den får forvelle seg.