Hopp til innholdet

Helg og sukk

Food, glorious food…
Da var det sannelig helg igjen.  Heldigvis helg.  Vår lille bolle er mens jeg skriver snart klar til avhenting i barnehagen.  Hun pleier å våkne ca. 1400, og jeg henter henne ca. 1445, så hun får tid til å spise litt frukt og knekkebrød.
Personlig tror jeg verken på engler, antroposofi, innhøsting etter urgamle mayakalendere eller overdrevent fokus på økologisk mat, men noen ganger skulle jeg ønske at hun gikk i Steinerbarnehagen.
Tenk det, de lager varmmat med barna HVER DAG!  Hver dag får de et varmt, sunt måltid mat i barnehagen.  Jeg gråter nesten ved tanken på hva vår bolle spiser i sammenlikning.
I går hadde hun havregrøt til frokost (det har hun nesten daglig), med pære til. 
Den ukentlige varmmaten i barnehagen var.. you guessed it, havregrøt. Riktignok med eple til, men seriøst.  Stakkars unge.  All we ever get is gruuu-el, liksom.
Jeg mener ikke å disse barnehagen.  De bryr seg om barna, og de har blitt veldig flinke til å sitte i kø når de skal kle på seg (barna altså, de voksne antar jeg har kunnet det en stund).
Jeg vet at det er begrensninger når man kan ta bare 250 kr i kostpenger per barn per mnd.  Men likevel.  Jeg syns mat-utvalget i barnehagen vitner om ekstremt lave ambisjonsnivå.  De lager mat fra bunn av, og somregel er det ikke direkte usunt, men jeg synes det er utrolig at det ikke kan lages varmmat mer enn en dag i uka per avdeling. 
Hadde det virkelig kostet så mye å varme amerikansk blanding og koke makaroni til to avdelinger om gangen?  Så kunne de hatt kjøkkendag en dag hver, men middag to ganger.
I Storbritannia, og for så vidt i de fleste andre land vi liker å sammenlikne oss med, ville det vært sett på som noe ganske nært barnemishandling å gi barna sandwiches only, dag ut og dag inn.  Jamie’s school dinners har satt skolekantinene til veggs over usunne toretters varmmatlunsjer, men likevel, det finnes iallfall en forståelse om at aktive barn trenger skikkelig mat.
For å kompensere, spiser Bolle en skive eller en frukt når vi kommer hjem (ca. 1500-1530), middag kl. 1630, og en gigantkvelds 1830.  Og la oss ikke glemme pupp etter det igjen.  Og to omganger pupp pluss frokost før barnehagen hver dag.  I løpet av barnehagedagen:  To kneippskiver, et halvt knekkebrød og noen fruktbiter. 
Det kan jo ikke være sunt å legge seg på en mage full av halvfordøyd middag, yoghurt med havregryn, bananer og ostesmørbrød hver dag, men jeg kan jo ikke nekte henne kvelds heller.  Klamrer meg til det visuelle bildet av morsmelk-enzymer som bryter ned maten i rekordfart.
Sukk.  Så i min dårlige mamma-samvittighet er vi iallfall nødt til å stappe i trynet hele helga.  Now there’s an excuse to bake a luuurvely cake, if you ask me!