Hopp til innholdet

Oppskrift :: Sommermuffins

Tre muffins i papir
Sommermuffins er kosmetisk ikke de peneste kakene, men de kompenserer med smak..!

Lurer du på hva du skal ha til frokost, lunsj, middags, kvelds?  Sommermuffins er litt bygones når det kommer til bakemote, men de er perfekt som barnemat. 

Disse er det jeg kaller kneipp-muffins, dvs. halvgrove.  Lyse nok til å være gode, grove nok til å mette både mage og samvittighet.

Sommeren bringer jentebananer.  Du vet, de som har ligget et par dager ekstra på benken og fått en sprekk i skallet på langs.  Perfekt til baking!

Og all sommerbaking må ha jordbær i.. Om vinteren greier man ikke å tenke seg til at jordbær kan overleve i kjøleskapet et minutt en gang, men i juli dukker det plutselig opp halvspiste kurver bak melkekartongen.  Og apropos melk, disse er melkefri!

Ingredienser  

(lager ca. 18 små muffins)

100g smør eller nøytral olje

2 store egg

2 store modne (jente)bananer

1 ts vaniljeekstrakt

2 ts sitronjuice

150g hvetemel

150g finmalt sammalt hvete eller spelt

1.5 ts bakepulver

1/4 ts natron

1 ts kanel

2.5 dl dl jordbær

Evt. sukker til topping

Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 175 grader.

Mos bananene med stavmikser eller gaffel.  Visp i eggene, vanilje og sitronjuice.

Kutt opp jordbærene i små biter, ett middels jordbær i 8 biter type størrelse.

Bland alt det tørre i en separat bolle og vend så jordbærene i melblandingen.

Hell melblandingen med jordbær oppi bananmiksen.  Bland forsiktig med en gaffel.  Det er bedre med noen små klumper enn med seige muffins, som vil resultere av overivrig miksing.  Toåringen er perfekt til dette bruk.

Sette papirformer i muffinsbrett og spray dem med formfett el.l., eller olje og mel brettet godt. Ikke hopp over dette med mindre du liker papirbiter i maten…

Fyll formene til ca. 1 cm. fra kanten.  Hvis du vil ha ekstra sprø skorpe, strø en liten klype sukker (demerara er best) på toppen av hver muffin.

Stek til de er pent brune og gjennomstekte, ca. 20 min.  De kan gjerne få litt ekstra, de blir da sprøere på toppen.  De er saftige nok til å tåle dette.

Vent til de er lunkne hvis du kan, og spis / server med god samvittighet!

Tipper at andre typer frukt funker fint også.

 

PS!  Hvis du vil ha den originale, «usunne» versjonen, er den å finne hos Joy of Baking, en fantastisk side.  Og den har jo ennå to av fem om dagen i seg…