Hopp til innholdet

Oppskrift :: Juksebacalao

Min kjære kommer fra en familie hvor fisk var på menyen utrolig ofte.  Han ønsker seg ofte bacalao til middag, men fordi det er ultrasalt, og (whisper it) ikke egentlig såååå godt, *og* pes å lage med bløtlegging etc., blir det helst jukseversjonen som kommer på bordet. 

Denne retten går superfort å forberede, så man kan leke på gulvet mens den står i ovnen -ingen røring påkrevd.  Kan potensielt være meget billig, og inneholder alle barns favoritt-ingrediens:  Tomater på boks.  Selv om det ikke er the real deal, har han sagt «maten var utrolig god i dag» sikkert fire ganger siden middag. 

Begynner-BLW-vennlig er det også:  Fisk er lett å tygge, poteter kan skjæres i holdevennlig fasong eller moses med tomat og hvitløk (vår datter ber noen ganger om at vi gjør det) hvis de øver seg på skje-spising og trenger at sausen henger litt bedre fast.

Forer to sultne voksne, en sulten unge og litt til lunsj neste dag.

Ingredienser

Enten 1 stk. frossen torskeblokk eller annen hvit fisk, halvtint skåret i 2 cm tykke biter (billigversjon) eller 4 x porsjonsbiter frossen torskeloin (dyreversjonen)
2 bokser hermetiske tomater, hakkede eller hele
1 løk i tynne ringer
5 middels store faste poteter i 2/3 cm tykke skiver, evt. skrelt
2 ts sukker eller en revet gulrot hvis du har sukkerangst 

3-4 ss god extra virgin olivenolje
En neve grønne oliven (svarte oliven hvis du må, men eurrrgh etter min mening)
1 laurbærblad hvis du har 
1ss balsamicoeddik 
3 hele fedd hvitløk
Nykvernet svart pepper
Tørket chili etter smak 
Maldonsalt hvis du får lov av barnets nyrer -det er ikke til å komme bort i fra at hvit fisk er bedre med salt…

Gjør så her:

Forvarm ovnen til 225 grader.  Legg potetene i bunnen av en ildfast form og strø sukker, løk og hvitløk over.  Hell tomatene over og knus dem gjerne litt med en gaffel hvis de er hele.  Legg i laurbærbladet og hell på balsamico.  Legg fiskebitene en og en på toppen av sausen.  Kvern godt med pepper over, evt. salt, strø oliven rundt fiskebitene og drypp med så mye olivenolje du har samvittighet og økonomi til.

Stikk i ovnen og «bak» til fisken og potetene er gjennomkokte, ca 45 min. 

Det hele går *mye* fortere hvis man varmer tomatsausen i micro mens man skjærer opp løk og hvitløk, ca. 6-7 min.  Så heller man saus og fisk i formen og stikker den i ovnen mens man kjører potetskivene med litt olje og 2ss vann i microen i 10 min.  Fordel umiddelbart de varme potetene rundt fiskestykkene og sett formen i ovnen  til fisken er ferdig.  Potetene får da tendenser til sprø skorpe… og det er jo aldri feil.  Total koketid blir da ca. 25 min hvis fisken er tint.

Server i dype tallerkner med hvitløksbaguetter eller ristet brød og smør.   Nam!