Hopp til innholdet

Hva skal jeg gi først når vi starter barnestyrt spising :: Flere begynnertips!

Oatmeal cookies in a pile

Hjemmelaget kjeks er lett å holde. En ganske grei barselgave også, hvis man slenger en sløyfe rundt Gratu<3

Gratulerer, du har funnet ut hva BLW går ut på og har lest tipsene for å sette i gang! Hva skal være barnets første mat? Dette er et evig spørsmål fra nye foreldre.  Alle rundt deg begynner med å vispe ut noe pulvergreier i vann, eller muligens mose en banan.  Det virker så enkelt.

BLW derimot.  Hvordan?  Når?  Hva??

Denne lista er et godt utgangspunkt.

Men.  Etter min erfaring, og mange BLW-foreldre vil være enige her tror jeg, begynner babyen ideelt sett med det hen vil begynne med.

Datter her i huset begynte med en brødskorpe med aioli, sveipet fra min tallerken.  Salt-alarm!  Antakelig-rått-egg-alarm (dette var på Ostehuset i Stavanger, et fortreffelig spisested)!  Etc. etc.  Men hun *elsket* det, og aiolien deres er fremdeles en av favorittene hennes.

Etter det (5mnd og 3 uker) gav jeg henne somregel en bit å leke med fra min tallerken ved middagsbordet.  Vi bruker ikke salt i maten noe særlig.  Jeg ventet med grøt, fordi det er vanskelig å holde, selv grøtpannekake, som ellers er genialt.  The rest, as they say, is history.

Mat som er populær som første mat

All mat serveres i stavfasong (fingerstørrelse) eller deromkring, så de er lette å holde og spise av.  Med mindre du har en pinsettgrep-6-månedering -gratulerer!

Disse starterne er også ganske nomme i tillegg til å være ikke farlige.

 • Søtpotet (en vanlig startermat i Storbritannia)
 • Brokkoli
 • Blomkål
 • Kålrabi
 • Gulrot
 • Brødskorpe (brød, særlig kjøpebrød, blir en deigklatt i ganen i begynnelsen, så proceed with care.  Skorpen, derimot, er en herlig biteleke)
 • Kjøttbein som ikke er spisse -lammekotelettmmmm…
 • Kyllingvingeklubber
 • Striper av nakkekotelett
 • Mikrobølgeovns-omelett i striper
 • Fusili / penne rigate pasta
 • Og, whisper it (jfr. forrige innlegg) tofu.
 • Banan delt i tre på langs (man poker bananen med en finger -litt ekkelt og litt tilfredsstillende) eller rett og slett med skallet på holde-delen
 • Avokado
 • Mango

Men, som sagt, det som er på din tallerken er best.  Better get used to it 🙂 Og lykke til!

Egentlig kan du jo gi alt, så lenge det ikke inneholder mye salt, honning eller andre ting som er farlige for babyer.

La meg legge inn en disclaimer her:  Jeg jobber med mental helse, og er derfor på ingen måte en ekspert på barns fysiologi eller ernæring.  Jeg baserer meg på det jeg har lest av forskning i min dyrebare fritid.  Ta derfor det jeg sier med så mange klyper salt du tror er nødvendig.

Og i tilfelle du lurer på det med bananen:

 

Stikkord: