Hva skal jeg gi først når vi starter barnestyrt spising :: Flere begynnertips!

Oatmeal cookies in a pile

Hjemmelaget kjeks er lett å holde. En ganske grei barselgave også, hvis man slenger en sløyfe rundt Gratu<3

Gratulerer, du har funnet ut hva BLW går ut på og har lest tipsene for å sette i gang! Hva skal være barnets første mat? Dette er et evig spørsmål fra nye foreldre.  Alle rundt deg begynner med å vispe ut noe pulvergreier i vann, eller muligens mose en banan.  Det virker så enkelt.

BLW derimot.  Hvordan?  Når?  Hva??

Denne lista er et godt utgangspunkt.

Men.  Etter min erfaring, og mange BLW-foreldre vil være enige her tror jeg, begynner babyen ideelt sett med det hen vil begynne med.

Datter her i huset begynte med en brødskorpe med aioli, sveipet fra min tallerken.  Salt-alarm!  Antakelig-rått-egg-alarm (dette var på Ostehuset i Stavanger, et fortreffelig spisested)!  Etc. etc.  Men hun *elsket* det, og aiolien deres er fremdeles en av favorittene hennes.

Etter det (5mnd og 3 uker) gav jeg henne somregel en bit å leke med fra min tallerken ved middagsbordet.  Vi bruker ikke salt i maten noe særlig.  Jeg ventet med grøt, fordi det er vanskelig å holde, selv grøtpannekake, som ellers er genialt.  The rest, as they say, is history.

Mat som er populær som første mat

All mat serveres i stavfasong (fingerstørrelse) eller deromkring, så de er lette å holde og spise av.  Med mindre du har en pinsettgrep-6-månedering -gratulerer!

Disse starterne er også ganske nomme i tillegg til å være ikke farlige.

 • Søtpotet (en vanlig startermat i Storbritannia)
 • Brokkoli
 • Blomkål
 • Kålrabi
 • Gulrot
 • Brødskorpe (brød, særlig kjøpebrød, blir en deigklatt i ganen i begynnelsen, så proceed with care.  Skorpen, derimot, er en herlig biteleke)
 • Kjøttbein som ikke er spisse -lammekotelettmmmm…
 • Kyllingvingeklubber
 • Striper av nakkekotelett
 • Mikrobølgeovns-omelett i striper
 • Fusili / penne rigate pasta
 • Og, whisper it (jfr. forrige innlegg) tofu.
 • Banan delt i tre på langs (man poker bananen med en finger -litt ekkelt og litt tilfredsstillende) eller rett og slett med skallet på holde-delen
 • Avokado
 • Mango

Men, som sagt, det som er på din tallerken er best.  Better get used to it 🙂 Og lykke til!

Egentlig kan du jo gi alt, så lenge det ikke inneholder mye salt, honning eller andre ting som er farlige for babyer.

La meg legge inn en disclaimer her:  Jeg jobber med mental helse, og er derfor på ingen måte en ekspert på barns fysiologi eller ernæring.  Jeg baserer meg på det jeg har lest av forskning i min dyrebare fritid.  Ta derfor det jeg sier med så mange klyper salt du tror er nødvendig.

Og i tilfelle du lurer på det med bananen:

 

Mer å lese
Stikkord:

3 kommentarer til “Hva skal jeg gi først når vi starter barnestyrt spising :: Flere begynnertips!”

 1. Vi begynte med melonskiver, som hos dere helt tilfeldig. Det er fortsatt en solid favoritt. Det begynte så smått allerede når ho var 4 mnd. Vi hadde fått beskjed av helsesøstra om at forskning viser at det er viktig å introdusere gluten mellom 5-6 mnd. Siden min familie florerer med glutenintoleranse, var det viktig for oss å introdusere, men vi måtte begynne med noe annet. (Bonusen med melon var at den viste seg å hjelpe tarmsystemet til å få litt bevegelse.)

 2. Det der glutengreiene er helt tydelig oppe for debatt. Man skal jo liksom gjøre det samtidig som man ennå ammer, og siden mange kutter det ut ved 6 mnd (da kan de jo spise ekte mat, vettu!), så er det logisk å begynne ved 5 mnd, no?

  Når du sier det, så er det ikke umulig at det ble "servert" noe brokkoli før den tid. Men jeg har aldri telt med den, da den var fra tiden da man ennå hadde al dente grønnsaker, så den var umulig å spise. Å som jeg gleder meg til et barn som ikke elsker overkokte grønnsaker.. Forstå det den som vil. Jeg mistenker latskap.

 3. Tilbakeping: The Bravado Nursing Bra :: Baby stuff we actually needed, Part 3 ⋆ Barnestyrt.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.