OK, you can all tell I’m pregnant.. jeg poster jo bare dessertoppskrifter for tiden!
Dette er Silje Andersen sin karamellpudding fra Flickr. Men min blir omtrent like fin, honest! |
Karamellpudding er en av mine absolutte yndlingsdesserter. Siden jeg sluttet å drikke kumelk har jeg savnet den! Så fant ut at det var på tide å finne ut hvordan man kan tilpasse en oppskrift til å lages med soyamelk.
Soyamelk har lavere fettinnhold enn H-melk, og proteinene fungerer annerledes i matlaging, men etter å ha spist et par OK, dog ikke perfekte puddinger (for et lodd i livet…) så kom jeg frem til oppskriften under.
Så lenge du ikke brenner deg under karamelliseringen av formen, er dette en veldig grei dessert å lage. Pleier å lage den etter middag så den kan stå i ovnen utover kvelden og kjøles over natta.
Da det er nesten umulig å få karamellpudding til å se presentabelt ut på bilde, så illustrerer jeg det med et bilde som ikke er mitt eget.. Men på tro og ære så er det sånn puddingen ser ut når den er ferdig! Nam!
Ingredienser
1l usukret soyamelk
8 ss sukker
7 store egg
1ts vaniljeekstrakt
1.25 dl soyafløte (17% – men du kan sikkert bruke fetere fløte med god effekt)
Ekstra sukker til karamellisering av formen
Fremgangsmåte
Sett ovnen på 125 grader.
Visp sammen eggene med sukkeret i en bolle. Tilsett resten av ingrediensene og visp til det blir en glatt røre.
Varm sukkeret i en gryte til det smelter. Ikke rør før det har blitt flytende -da krystalliserer det seg og du får klumper i karamellen. Hell det flytende sukkeret i en brødform som er stor nok til røra (i overkant av 1.5 liter) og fordel det med en slikkepott el.l. i et 2-3 mm tykt lag i bunnen og gjerne også oppover sidene. Mengden sukker du trenger kommer an på hvor stor kjelen er -jeg synes 1 cm lag i bunnen av en 1.5-liters kjele gir plenty med karamell.
Hell røren oppi den glaserte formen. Hvis du vil være skikkelig nøye gjør du dette gjennom en melsikt for å fjerne evt. eggeslingser, men jeg pleier ikke gidde det. Dunk forsiktig i siden på formen med slikkepotten for å få ut luftbobler. Hvis det er veldig viktig ikke å få bobler kan du la den stå i 5 min. for å være sikker på at all luft kommer ut.
Sett formen i en langpanne og hell på en vannkoker med kokende vann til det dekker opp nesten til randen av langpannen eller 2/3 opp på brødformen. Sett det hele i ovnen, forsiktig så du ikke søler vann, røre etc. over hele verden.. been there done that. Det kan være litt tungt, så jeg ser det som en mannejobb nå når jeg er gravid og må holde det så langt fra meg.
La puddingen stå i ovnen til den er stivnet. Den er ferdig når toppen ennå «skjelver» litt når du poker borti den med fingeren, men det skal ikke dannes «ringer i vannet» under snerken som nesten alltid formes. Det tar opptil 4-5 timer avhenging av formens fasong. Hvis du har dårlig tid kan du fordele den i to former og få «grunnere» puddinger -da er det gjerne unnagjort på 2 timer.
Når puddingen er helt kald skjærer du forsiktig rundt øverste kant med en skarp kniv. Du kan evt. pelle vekk snerken og kaste den hvis den har blitt brun; ovner varierer på dette punktet. Legg så et fat *med kant* over formen -det bør være langt nok til å dekke hele formen flatt. Snu det hele raskt opp ned og løft formen av. Kanten på fatet fanger karamellsausen som automagisk har blitt til nedi puddingen.
Pynt gjerne med litt fake krem av ymse slag, eller litt revet sjokolade på toppen. Eller kanskje karamell-tråder hvis du er skikkelig fancy. Serveres med sin egen saus og kanskje litt syrlig bærsaus. Naaaaammmmmm…