Hopp til innholdet

Oppskrift :: Hyttepai, eller kjøttdeig med ting og potetmos, eller cottage pie

Fikk ikke tatt bilde før monstrene var foret, men dere ser
sporet av min kunstneriske utfoldelse i form av et halvt
potetmos-hjerte, ikke sant..?

Da var det mandag igjen…  Hva liker alle barn.. jo, processed meat og potetmos.  Så heldig da at cottage pie kombinerer nettopp de to tingene!

En bonus er at jeg øver meg på piping når jeg legger på potetmosen.  Er sikker på at dette har hevet kvaliteten på cupcake-dekorasjonen min med flere skillpoints.

Det blir faktisk bedre også når man piper mosen, det kommer flere «tupper» på toppen av paien, som blir sprø og gode i ovnen.  Ikke den mest kosmetisk begavede retten i utgangspunktet, men nomme!

Ingredienser

Til sausen
400g kjøttdeig (10% funker bra)
2 fedd hvitløk, hakket
1 løk i tynne ringer
3 gulrøtter i 2/3 cm terninger (tenk Amerikansk blanding-størrelse.. eller bruk Amerikansk blanding til tross for at det er mais i…)
1 boks erter (jeg liker tørkede, men any ert will do, even frozen)
2ss tomatpure
1 liten buljongterning
2 ts Worchester-saus (har du ikke dette kan 1ts soyasaus og 1ts balsamico være en erstatning)
1ss tørket timian
2 laurbærblad
4 dl vann
1ss maizena utrørt i litt ekstra vann (kan sløyfes)
Olje til steking

Til mosen
8 middels store og helst melne poteter (Asterix eller Kerrs Pink har funket bra)
Melk til å spe ut (mengde varierer avhengig av potet-type)
2 ss smør
1/4 ts muskatnøtt
Pepper etter smak
Evt revne osterester

Gjør så her

Sett ovnen på ca. 180 grader.

Fres løk og hvitløk på middels høy varme i en jernpanne eller jerngryte til det blir blankt, tilsett tomatpure for å steke den så det ikke blir ketsjup-smak av sausen.  Tilsett kjøttdeigen for å brune den og.

Tilsett gulrøtter og fres litt til.

Hell over vannet og rør ut buljongterning, krydder, og worchestersaus og la det hele trekke så lenge du orker.

Sausen skal reduseres til den er «fuktig» og kjøttet ikke lenger svømmer i den.  Jevn til slutt med Maizenna hvis du vil.

 

«Cottage pie, whatevva.. Gi meg Eldorado Tomatbønner…»

Lag samtidig potetmos på en måte du liker -jeg pleier å få mannen til å gjøre det for da slipper jeg å skrelle potetene…  Han kutter dem i biter og tar dem i riskokeren inni microen med 1/2 cm vann i bunn av bollen i ca. 10-12 min avhengig av potet-type.

Vi heller av kokevannet oppi kjøttsausen.  Moses så for hånd med melk, smør, muskat og pepper, evt. revne osterester, og piskes til slutt med en gaffel for ekstra fluff.

Bruk aldri stavmikser og ha ikke salt i kokevannet, da blir mosen seig!  Tilsett salt til slutt hvis du ønsker det.

Hell sausen i en ildfast form og sprøyt over mosen i et morsomt mønster..  Evt. bare legg den i klatter og spre den utover med en slikkepott.

Stekes i ovnen i ca. 40 min. til toppen er pen og gyllenbrun.

Veldig populært her i huset når det serveres med bønner fra boks eller rå sukkererter som sunt alibi.  Toppen av British cooking spør du meg!

TIPS!

Hvis du har barn under 8 mnd. kan du «gjemme» noen større gulrotbiter i den ene enden av paien som du fisker frem for minstemann.  Mosen gis på pre-loaded spoon -den skal være tykk nok til å henge fast.

Sausen kan faktisk lages kvelden før; avkjøl sausen og sett den i en ildfast form over natta i kjøleskapet.  Dette gjør at mosen og sausen blandes mindre når du steker den i ovnen, og du får da en penere pai… Men dette krever mer planlegging enn det som er vanlig her i huset.

Alle mulige grønnsaker kan «gjemmes» i sausen hvis man river dem fint på rivjern.. squash, gulrøttene, pastinakk, you name it.

Man kan lage en «tex-mex»-versjon ved å bruke meksikansk krydder i sausen (kanel, kumin, koriander, masse smoked paprika og litt oregano).  Hvis det er fredag, for eksempel!

Her er det bare å lage mye.. Funker helt fint oppvarmet dagen etterpå også nemlig, enten i din egen lunsjboks på jobb, eller som middag en dag til.  Eller i porsjoner i fryseren.

Ganske billig også, hvis du bruker billig kjøttdeig.  Kan gjøres enda kjappere ved å bruke frosne grønnsaker som allerede er i biter.