Hopp til innholdet

Oppskrift :: Granola

Somewhere in Pacific Heights.  Hver gang
jeg besøker SF gråter jeg litt inni meg fordi
jeg ikke er født der… Sukk.

Den første gangen jeg smakte homemade granola var i San Fransisco.  Jeg og min daværende samboer bodde på en B&B hos en eksentrisk gammel dame som tydeligvis leide ut soverommet sitt mot borettslagets regler, for å spe på husleia (som antakelig var skyhøy, it being SF and all).

Hun hadde selv to voksne sønner som bodde i andre deler av landet, og led helt klart av en overflommende oppdemmet morsfølelse.  Mens vi var der, serverte hun oss de villeste frokostene.  Whole Foods Market the whole way, med fruktsalat, fersk juice, steinovnsbakt surdeigsbrød, hjemmelagde bran raisin muffins (som hun forøvrig insisterte på at vi skulle ta med oss som niste).. you name it.

Det var tydelig at hun egentlig bare ville at vi skulle være inne hos henne hele dagen så hun kunne fore oss.

Kronen på frokostbord-verket var imidlertid uten tvil hennes hjemmelagde frokostblanding.  Den kom uoppfordret på bordet hver dag, og var en åpenbaring. Plutselig skjønte Torosuppe-oppvokste meg hvordan Crusli Solfrokost *egentlig* skulle smake.  Dette var før jeg oppdaget at jeg ikke tålte melk, så denne himmelske blandingen av ukritiske mengder smør, lønnesirup, sukker, havregryn og nøtter ble akkompagnert av feit, gresk yoghurt (heller ikke så vanlig i Norge på den tida).

Etter det har jeg laget min egen utallige ganger, og hver gang tenker jeg på den gamle damen i San Francisco, som øste sin kjærlighet utover oss ukjente gjester i form av fantastisk frokost.

Oppskriften kan tilpasses de anti-sukker-hysteriske, men som det meste annet smaker den bedre med litt ekte søtt i, hovedsakelig fordi kornene karamelliserer seg bedre da.  Velg selv om du går for ferie-frokost eller hverdags-fornuft, men do try this, you won’t regret it 🙂

Ingredienser

Massen skal være fuktig, men ikke våt.

Ca 1 liter korn, frø og nøtter av forskjellige slag etter smak (ca. 7 dl store havregryn eller 4-korn blandet med det du har av solsikke-, sesam- og linfrø, gresskarkjerner, kokosmasse/kokosflak og hakkede mandler og hasselnøtter.  Synes dette er en glimrende anledning til å bruke opp resteposer av saker og ting)

60 gram fett (smør er best, men margarin eller smaksnøytral olje funker også)
1 dl eplejuice eller eplemos / finrevet eple
4ss honning eller lønnesirup
2ss demerara-sukker
1/2 ts vanijeekstrakt
1/2 ts malt kanel

2 dl diverse tørket frukt kappet i små biter (rosiner, bananchips, aprikoser, tranebær, goji-bær, blåbær..)

Alle mengder er veiledende, men ikke vær for kjip med de gode tingene.. Da kan man jo like gjerne spise muesli.

Hvis du lager en baby-versjon uten sukker og honning/sirup foreslår jeg å øke eplemengden tilsvarende.

If you’re going to San Franscisco…

Dette synes jeg er «passe brun».
Det beste med åpent apertur og short depth of field
er at kjøkkenet mitt ser så ryddig ut i bakgrunnen av bildet!

Sett ovnen på 175 grader.

Bland korn, frø og nøtter i en bolle.

Varm fettet sammen med honning, eple, sukker, kanel og vanilje, enten i en liten skål i microen eller på komfyren.  Hell denne varme suppa over kornblandingen og bland godt for å dekke så godt som mulig.

Hell kornblandingen på bakepapir i en langpanne og spre den utover.  Bakes i ovn i 20-40 min alt etter hvor brun du vil ha blandingen.  Den skal være gylden, men ikke brent.  I begynnelsen skjer det ingenting ettersom væsken må fordampe, men så går det ganske fort.  Pass på som en smed etter de første 15 min. og rør jevnlig for å få den fint brun overalt.

Ikke fall for fristelsen til å skru opp varmen for å speede opp prosessen.. Been there, done that => Brent granola og tenners gnissel!

Avkjøl fullstendig ved å sette langpannen på en rist.  Bland i tørket frukt og oppbevar i tett beholder.  Holder seg i ukevis i kjøleskapet, men ettersom den garantert vil bli spist opp før den tid har den det fint i en tett boks på benken også.

Serveres med yoghurt, melk eller som snacks for seg selv i en skål.  Glimrende plukkemat-underholdning for babyer..! Gir definitivt enhver hverdagsmorgen et stort løft 🙂  Enjoy!