Hopp til innholdet

Oppskrift :: Potensielt vegansk linsesuppe (med chorizo eller kylling)

Vanskelig å få brun mat til å se lekker ut..
Hvis det er til fremmede voksne pleier jeg å pynte
med litt paprikapulver på toppen.

Linsesuppe er storveis BLW-begynnermat.  For det første er suppesmaken mild og søt, men har allikevel herlig varm smak av krydder.  Før man blender suppa kan man ta av litt linser til å smøre på et pitabrød eller en riskjekshvis man ikke tror barnet mestrer å spise suppe uten at det går overalt.

Men det går også an å gi en liten porsjon suppe med en brødbit til å dyppe nedi.. ellers liker de fleste barn å dyppe skjeen og slikke den, lenge før de lærer hvilken side som er «opp».  Da er det bare å gjøre suppa litt tykkere for å lette prosessen.

Jeg kom over denne oppskiften på interwebben for mange år siden når jeg holdt på med å sende e-julekort.  Siden har varianter av tyrkisk linsesuppe vært fast på repertoiret, og har blitt servert på alt fra venninnekvelder til hverdagsmiddager.

Originalen er vegansk, men jeg liker å øke protein-innholdet ytterligere med enten chorizo, litt kyllingrester eller kanskje noen kokte egg.  Linser er sunt, billig og miljøvennlig som protein, men av og til trenger de litt hjelp…

Det må også legges til at linser og tørkede aprikoser inneholder mye fiber, for de av oss som har barn som trenger litt hjelp i kjeller-departementet!

Ingredienser

Nok til to sultne voksne og ett sultent barn, muligens med noe rester.
12 dl vann
2.5 dl tørkede røde linser
1 middels stor løk hakket i småbiter
8-10 tørkede aprikoser hakket i småbiter
3 fedd hvitløk
2 ss balsamico

1/2 ts kanel
1/2 s tørket ingefær
Tre nellikspiker
1 ts kuminfrø
1 ts korianderfrø
1 ss paprikapulver
1 laurbærblad

Salt og pepper etter smak

1/2 kyllingbuljongterning

Litt olivenolje til steking

Valgfritt:
2 chorizopølser
eller
1 kyllingbryst i små terninger
eller
1-2 hardkokte egg pr. pers.

How to Linsesuppe

Det meste av arbeidet med suppa er å finne frem krydderet, hvis du ikke har orden i krydderskapet..  Støt nellik, koriander og kumin i en morter og svisj det gjerne i tørr jerngryte hvis du gidder.

Ellers steker du alt krydderet sammen med løk og hvitløk på middels varme til løken blir blank.

Hell i vann, linser, balsamico og aprikos og kok opp.  Skru ned temperaturen og småkok til linsene er møre, ca. 20-25 min avhengig av linsetypen.

Når linsene er møre, fisk opp laurbærbladet og purer suppa sammen med buljongterningen med en stavmikser rett i gryta.  Smak til med pepper og evt. salt (jeg syns ikke den trenger det men du er kanskje uenig).

Suppa er nå klar til servering!  Det er godt med bittelitt rømme eller naturell yoghurt oppi syns jeg.

TIPS!

Hvis jeg bruker chorizo, pleier jeg å pannesteke den ved siden av, koke ut panna med en halv kopp vann og helle alt pølsefettet og sjyen i suppa for ekstra spice.  Ellers kan du servere pølsene på toppen av hver tallerken.

Hvis du bruker kylling, la kyllingen trekke i suppa i et par minutter etter at du har blendet den, til den er gjennomvarm.

Egg serverer jeg som pynt i tallekenen, eller gir alle et egg å skrelle som en koselig bord-aktivitet.

Hvis du er i beit for tid går det fint an å gjøre dette med hermetiske linser.  Det blir ikke fullt så godt, men bra nok.  Imidlertid er disse ofte ganske salte, så kanskje ikke så passende for de minste.

Hvis du har salt-angst går det an å ta ut suppe til minsten før man tar i buljongterningen.

Jeg liker å bruke spansk røkt paprikapulver (enten søtt eller sterkt) i stedet for vanlig paprika -kanskje ikke så autentisk, men godt!

Originalen finner du her.