Hopp til innholdet

Gir du til melkebanken? Gratulerer med donordagen!

Pumpen.. min beste venn og verste fiende 🙂

Vurderer du å bli donor til melkebanken nær deg? Jeg oppdaget akkurat via Ammehjelpens link til en blogg at det er den internasjonale melkedonordagen i dag.

Siden jeg for tiden er donor har jeg unnet meg et ekstra knekkebrød til kvelds og tenkte jeg skulle spre det glade ord i tilfelle det er noen andre der ute med melkespreng og liten fryser, som kunne tenke seg å gjøre noe godt for menneskeheten.

Og glasset heves til dere andre med melkespreng og pumpe-avhengighet der ute, jeg føler hver klump i puppene deres!  Dere gjør en kjempejobb, donor eller ikke!

Her i Stavanger er det ca. 5000 fødsler i året.  Jeg vet ikke hvor mange av disse som er premature, men jeg vet at de bare har ca. 20 donorer til enhver tid. Av 5000 mennesker er det altså kanskje 60, litt over en prosent, som ønsker å gi vekk noen edle dråper.

Nullbudsjett

Det er vanskelig å rekruttere.  Bank-damen fortalte meg at de i tider med overbelegg på prematuravdelingen har bedt på sine knær om at donorer skal fortsette bare *litt* lenger.  Selv om MME er kjekt til normalfødte barn, er det ingen som tør å diskutere at morsmelk er det aller beste alternativet for de aller, aller minste.

Melkebanken har null budsjett -den består av to damer (tror de er barnepleiere). De bor inne på et mikroskopisk kott med plass til bare en stol og en pult, i nærheten av prematuravdelingen.  Materialet de deler ut er fotokopier av fotokopier av fotokopier.

I tillegg motarbeides de av enkelte helsestasjoner.  Da jeg fortalte helsestasjonen her at jeg donerte, mente de at jeg heller burde «håndmelke litt i dusjen» for å redusere melken jeg har for mye av.  Hallo.. hyppig stimulering av brystet => mer melk.. noe jeg oppdaget da jeg fulgte deres eminente råd ved forrige ammeperiode.

Annet helsepersonell er tydelig skeptiske til melkebanken.  Jeg kan på en måte skjønne hvorfor -det er jo i melkebankens interesse at overproduksjonen min fortsetter, noe som egentlig ikke er til verken mitt eller mitt barns beste.  På den annen side virker bankdamene mer kyndige og opptatt av morsmelk som næring enn helsestasjonen..

Fiskepinner, chili con carne og morsmelk!  Donasjon
gjøres anonymt, så mottaker ikke kan spore donor.

Da jeg spurte om donasjon på barselhotellet så de bare blankt på meg og sa at jeg kunne se etter nummeret dit på internett når jeg kom hjem.  Vekten til junior snudde etter mindre enn to døgn, så jeg visste hvilken vei det bar allerede!  Han la på seg 500g den første uka..!

Fastlegen min ville også at jeg skulle «konsentrere meg om mitt eget barn» da jeg spurte om donasjon sist gang jeg ammet.  Eh, akkurat.  Vi donorer er voksne folk som kan ta våre egne avgjørelser.  Jeg tenker at melkebanken fortjener mer støtte enn den får!

Hvordan virker det?

De yter god service i melkebanken her.  Jeg har gratis supply av billige sykehus-papirservietter til å tørke hendene på, samt av Antibac for å sterilisere hendene hvis man ikke rekker å vaske skikkelig.  Og min egen sprit-tusj til å skrive på boksene!

Man får låne det man måtte ønske av pumpeutstyr.  Ikke minst kommer de og henter melken hjemme hos deg etter avtale, så man slipper å kjøre til sykehuset.

Alt man må gjøre er å pumpe melken på steriliserte pumper og helle den over i plastbegrene man får tildelt, som merkes med pumpedato, donornummer og en rød prikk hvis melken ikke passer for de under 1500 gram (mindre enn 40% av melken kan brukes til de aller minste babyene pga. et virus som de fleste har i kroppen).  Begrene plasseres i fryseren.

OK; jeg skal innrømme at det er litt PITA å måtte vaske hendene så ofte, for ikke å snakke om å sterilisere utstyret.  Grunn nr. 1 til å amme er vel at man vanligvis slipper sånt.  Men jeg pumper kun 3-4 ganger i døgnet og har to Avent håndpumper, så trenger kun å sterilisere to ganger per dag.  Det gjør jeg i microbølgeovns-riskokeren min fra Tupperware..  Fire min. på max styrke.  Har ikke nevnt den detaljen til melkebanken, men alle bakterieprøvene mine har vært fine, så det virker tydeligvis!

Kan du, så gjør det!

Men selv om det er litt ekstra arbeid, tenker jeg at det virkelig er verdt det.  Jeg har flere venner som har hatt veldig premature barn De har det så utrolig tøft -barna henger mellom liv og død og mor er kanskje utrolig syk selv også midt oppi det hele.  Det tar uansett noen dager før melken hennes kommer inn, så de første dagene er det bankmelk som gjelder.   Kan jeg gjøre noe for folk i den situasjonen, så ønsker jeg det.  Det er uansett snakk om en utrolig kort periode av livet med tørr hud på hendene.

For meg som har problemer med for mye melk (lover å skrive om dette en annen gang) slår jeg to fluer i ett smekk:  Jeg hjelper noen som trenger det, og slipper å gråte mens jeg heller ut litervis med pumpemelk (gjorde det med forrige barn da jeg hadde for mye og hun nektet å drikke frossen melk -buhuuuu).

Det er også verdt å tenke på at den første råmelken ikke holder seg mer enn maks tre mnd.  Dvs. at den blir dårlig før man evt. ville brukt den i grøt, hvit saus eller liknende når man introduserer fast føde.  Ikke at jeg, som BLW-er, ville ønsket morsmelks-bechamel i lasagnen min uansett 😉  Det er altså liten vits i å spare den aller første fete melken til sitt eget barn, med mindre man planlegger å bruke mye flaske tidlig.

Ring melkebanken nå

Prosessen med å bli donor er omtrent som for å gi blod -man møter opp i melkebanken på sykehuset, fyller ut et skjema og tar noen blodprøver.  Man forlater åstedet med utstyr og sprit i baklomma, og får besøk hjemme når fryseren er full.  Du kan ikke røyke, bør ikke ta enkelte medisiner, og må være normalt frisk.

Her i Stavanger får man ingen penger for strevet, men jeg liker å vite at det er noen små der ute som får gleden av det som uansett bare ville voldt meg våkenetter om det ennå var inni puppen.

Har du et barn under fire mnd. og mer melk enn du trenger håper jeg du vil vurdere å ringe melkebanken der du bor.  Du kommer garantert foran i køen når god karma skal deles ut i fremtiden!  Så ikke nøl, ring.

Med 12 melkebanker har Norge faktisk verdens beste dekning på donormelk, tross lave tall.  Hjelp til å opprettholde den statistikken med din pupp 🙂 Det er den billigste gode samvittigheten du kommer til  å få som mor…

Nummeret til SUS sin melkebank: 51518560 eller 90646829.  Les mer om dem her.

Melkebankene på Facebook

Ammehjelpen om melkebankene

Stikkord: