Hopp til innholdet

Oppskrift :: Tom kha gai

Tom kha gai

En god tom kha gai har alle smakselement i seg:  Salt (fiskesaus), søtt (palmesukker), syrlig (limejuice, limeblader, sitrongress og galangal), sterkt (thai chili) og.. vel, ikke bittert, men hvem trenger vel det uansett!  Dermed er suppa en real smaks-symfoni.

Jeg har aldri vært i Thailand, men møtte denne retten på Zupperia i Bergen, hvor den var min venninnes faste bestilling (jeg pleide å bestille burger…).

Dette er en av de få rettene hvor jeg pleier å bruke kyllingbryst, fordi jeg ikke gidder å beine ut lår, men det er et alternativ.  Man kan også lage tom kha moo ved å bruke svinekjøtt i stedet, men jeg holder en knapp på kyllingversjonen.  De syrlige smakene komplementerer kyllingen perfekt, og kyllingen lar uten å krangle krydderet i suppa spille hovedrollen.

Bra for barn ettersom kyllingkjøttet blir mørt og er i holde-bare biter.  Og alle barn like sukkererter.  De er min erstatning for de tradisjonelle små soppene man egentlig skal ha i -men dette er tross alt Rema-versjonen og ikke en autentisk oppskrift!

Ingredienser (til to voksne, en sulten unge og kanskje litt til)

Til kraften:
1 stor boks kokosmelk
2 bokser vann
1 kyllingbuljongterning (hvis du har kyllingkraft bruk selvsagt det i stedet)
5 limeblader revet i biter
1-2 sitrongress, knust flate med kniv og skåret i store biter
1 tommelstor bit galangal
1 ss fiskesaus
1-2 ss limejuice
1 ss palmesukker eller brunt sukker
2 røde thai chili, ta ut frøene men ikke skjær dem i biter

Oppi:
To kyllingbryst i tynne strimler / skiver
(ca. 1/2 cm tykke)
En håndfull cherrytomater
En håndfull sukkererter, skåret på langs
En håndfull sopp skåret i biter

Til:
En kopp jasminris, evt. brede risnudler

Lag Tom kha gai

Sett risen på først.  Hell så alle ingrediensene til kraften i en kjele og kok opp på middels varme.  La det trekke til risen er ferdig.

Når risen er ferdig lufter du den med en gaffel, og lar den stå mens du legger først kyllingen og så alle de andre ingrediensene oppi suppa. Smak evt. til med ekstra limejuice, sukker og fiskesaus om de trengs.

Det viktige her er å ikke la suppa koke når du har lagt i «innmaten».  Den skal bare trekke rundt kokepunktet til kyllingen er ferdig.  Hvis den koker får du små herlige gummibiter i stedet for mør kylling.. not the same.

Serveres straks, før grønnsakene blir slappe.  Alle får forsyne seg med ris oppi suppa etter smak.  Nomnom!

TIPS

PS!  Ikke spis sitrongress, galangalbiter og limeleaf.. ikke særlig tyggbart.  Hvis det kan bli problematisk kan du sile dem fra før du tar oppi grønnsakene.

Hvis det skal være fancy kan du garnere med fersk koriander strødd over.

Hvis barna er litt tøffe kan du klemme litt på chiliene oppi gryta for å gjøre tom kha gai sterkere, men den skal ikke være sterk, bare ha et hint av chili synes nå jeg.

Til dem som ikke kan bruke skje ennå, kan du gi striper av kylling, sukkererter og halve cherrytomater og sopp på en tallerken.  De får allikevel i seg smaken av kraften.  Jasminris er ganske sticky og kan serveres i små baller som er lette å plukke opp for små hender.. i teorien.  I praksis vil du ha «rice on baby» i flere dager fremover.

Bon apetit!