Hopp til innholdet

BL Amming – nesten ikke som gratis

Quite.

To ting om amming i dag.  For det første hvorvidt amming virkelig kan gjøres baby led.  For det andre, det er *ikke* gratis!!

Først om baby led amming.  I alle moderne ammebøker står det at man mater når barnet vil det, dvs. at barnet bestemmer hvor ofte og hvor mye det spiser.

Hvordan gjør man egentlig dette?  Lar babyen bestemme, altså.  Jeg, f.eks. har ekstrem oversupply av melk, og gjør derfor block feeding.

Da gir jeg tre måltid på hvert bryst før jeg bytter til det andre.

Dvs. at måltid nr. 1 består av «høytrykks-spyler-formelk», mens måltid nr. 3 (ca. 8-9 timer senere) er fløte-dessert.  Tror ikke ungen engang vet at det er mulig å spise av to sider på rappen.  Han får iallfall ikke bestemme selv om han vil bytte -det mates kun fra pupp 2 i spesielle tilfeller hvor mor er så trøtt at det mot formodning blir tomt i pupp 1 før han er mett (har skjedd en gang på to mnd.).

Jeg kan også lokke ham til å spise mer om gangen.  Hvis jeg f.eks. bytter bleie før jeg ammer våkner han til og spiser mer enn hvis jeg legger ham til mens han ennå er i halvsøvne.

Om natten kan jeg roe ham med mat umiddelbart, eller roe ham ved å legge ham på magen min og vugge litt, men da tar det lenger tid.

Hvis jeg gir ham en rap etter et par minutter spiser han mer enn hvis jeg ikke gjør det.

Hvis jeg legger en gulpeklut over hodet hans mens han spiser, sovner han ganske raskt og spiser ultramye.

Jeg kan ikke late som om jeg ikke vet disse tingene.. Så hvordan lar man egentlig barnet bestemme helt selv?  Jeg er forvirret..!

For det andre.  Amming er liksom «gratis».  Vel, her er mitt ammebudsjett så langt:

2 x manuell brystpumpe fra Avent -500 kr hver ==> 1000 kr
4 x amme-BH fra Bravado – 450 kr hver.  Andre billige BHer prøvet og feilet. ==> 1800 kr
3 par billige ammeinnlegg i ull – 149 kr hver ==> 600 kr
1 par gode ammeinnlegg i ullfrotte fra Joha – 199 kr
1 pk engangs-kluter til å ha inni de billige ammeinnleggene – 29 kr
1 pk engangs ammeinnlegg fra Avent – 139 kr (arrgh!  2kr / stk, how?!?).  Må ha disse da de hjelper med å begrense melkeproduksjonen.
1 tube lanolin – 149 kr

Her snakker vi i underkant av 2 mnd.  Fra nå av blir det nok bare ammeinnlegg som er utgiftene.  I tillegg til antibiotika for brystbetennelser, da.  Heller ikke gratis.  Og alle de ekstra klesvaskene av plagg som jeg har melket på.  Mellom 3500 og 4000 kr et sted, lander vi på.

OK, så MME er selvsagt heller ikke gratis, men amming er faktisk ikke så billig som folk vil ha det til.

Det skal legges til her at jeg ammet barn nr. 1 til hun var over 2.5 år gammel og derfor har brystvorter av stål og synes det hele er veldig kos, men gratis er det ikke!