Hopp til innholdet

Oppskrift :: Gul kål med kokos fra Sri Lanka

OK, jeg vet ikke om denne retten egentlig er autentisk fra Sri Lanka, men eksen min som var halvt Singaleser påstod iallfall det, og han lærte å lage den av faren sin som var derfra.

Her i selskap med en kyllingkorma og Basmathi-ris.

Kål er en undervurdert grønnsak.  Når både russerne, tyskerne og koreanerne synes den er fortreffelig, så må det jo stemme!

Uansett er dette en nommelig måte å tilberede kål på.  Kokosen fremhever søtheten i kålet, særlig om man kan bruke sommerkål som er i sesong akkurat nå.  Det er også veldig babyvennlig ettersom det ikke trengs salt eller kumelk for å få dette til å smake fortreffelig.

Dette er egentlig en side-dish som jeg pleier å servere sammen med en indisk korma, daal eller liknende, men passer også godt til grillmat nå på sommeren!

Siden retten er fra Sri Lanka skal den opprinnelig inneholde avsindige mengder med fersk rød chili som gir skikkelig bite, men jeg skriver det ikke inn her ettersom få norske barn synes dette er greitt… Men det blir ekstra godt med chili!

Ingredienser
Ett middels stort sommerkål eller et halvt vanlig kålhode
En halv løk i tynne skiver
1.5 ss gurkemeie
50-100g kokosmasse (eller etter smak)
Olje eller smør til steking (blir sikkert supert med Ghee, men hvem gidder å lage det..)

Fremgangsmåte
Skjær kålet i tynne strimler (max 0.5 cm brede).  Fres først løken blank i oljen på medium-høy varme i en jernpanne el.l. Tilsett så gurkemeien og kålet sammen med kokosen og stek videre til det er gjennomsiktig og blankt.  Server sammen med mat fra samme region!

Skal man gi det til barn uten jeksler hjelper det nok å legge på et lokk her og la kålet stå og steame ekstra lenge på lav varme så det blir myyyykt…  Det går også an å kutte ut løken.  Men også for bare gommer er dette en god tyggeøvelse, og de får mye smak fra kålet uten å kunne male det opp med tennene!  Personlig elsker jeg litt bite i kålet, så det får sjelden bli gammelt i panna når det står på menyen her i huset.