Hopp til innholdet

Oppskrift :: Lammetagine -aromatisk fra Nordafrika

Det denne retten mangler i kosmetisk perfeksjon,
tar den igjen på smak, jeg lover!

Endelig lammesesong!  Denne taginen er fantastisk babymat -både kjøtt og grønnsaker blir møre og fulle av smak, og det er enkelt å lure oppi et par biter i fingerstørrelse som passer for nybegynnere.  Som alle perfekte retter har den søtt, syrlig, salt, bittert og umami i himmelsk kombinasjon.

 

Moren min pleide å si at grunnen til at alle lam er så søte, er at vi spiser de stygge..  Jeg må selvsagt være med å støtte opp om skjønnhetsidealene i Norges sauebefolkning, og spiser derfor lam hver helg hele høsten når det er i butikken.

 

Det triste i Norge er imidlertid at alle lam blir til sau.  I kål.  Altså fårikål.  Jeg har faktisk funnet halve lammecarreer i pakker med fårikål flere ganger denne sesongen.  I mer siviliserte land blir dette til lamme-indrefilet som smelter i munnen i en rosa-grå symfoni av perfeksjon… Her blir det kokt sønder og sammen.

Ikke overraskende er lam pop i midtøsten og Sentralasia. Jeg antar at dette har noe med å gjøre at det er OK for tilhengere av alle de store monoteistiske religionene å innta sau, samt at sauen virkelig er et ganske nøysomt dyr som passer inn overalt.

 

Derfor er folkene i dette området også en rev til å tilberede lam.  Khoresht bademjan (lam med aubergine) er en av mine absolutte favoritter, men da pappa i huset har aubergin-aversjon blir det ofte en trygg tagine i stedet.

 

En tagine er et kokekar av leire som steamer kjøttet på en helt spesiell måte, men i mangel på dette bruker jeg somregel en stor jerngryte i stedet.  Man kan også bruke en hvilken som helst ildfast form med lokk.

 

Tagine-retter kan være vegetariske, eller man kan bruke storfe eller kylling i stedet for lam.  Resten av året blir det ofte kylling, men når lammet er i sesong er det ingen over eller ved siden for meg.

 

Det eneste å huske på er at om barnet er under 12 mnd må du avstå fra honning, som naturligvis gir en herlig rundhet til retten, men helt ærlig er den søt nok uten også.

 

Ingredienser

 

1 kg lammebog
3 gulrøtter i biter
1 gul løk i ringer
3 fedd hvitløk
1 boks kikerter
100g tørkede aprikoser*
En håndfull rosiner
1/4 sitron i båter**
2 ss honning
Olivenolje til steking
1 buljongterning
Salt og pepper
Vann
Ras al hanout-krydder*** etter smak

 

Gjør så her

 

  1. Sett ovnen på 175 grader og kok opp vann i en vannkoker hvis du har.
  2. Kutt lammet i serveringsstykker.  Prøv å kjøpe fårikålkjøtt i mindre biter, ellers trenger man nesten sag til dette.
  3. Brun lammet i en stekepanne eller jerngryte i olje på middels høy varme og legg til side.
  4. Stek løk, hvitløk og gulrøtter også.
  5. Når løken har blitt blank, tilsett krydder og stek videre i et par minutter.
  6. Legg kjøttet tilbake i gryta og hell kokende vann over til det akkurat dekker.  Tilsett rosiner, aprikoser, buljong og honning.  Dytt sitronbiter mellom.
  7. Sett gryta i stekeovnen til kjøttet er mørt (ca. 2 timer).  Ta av lokket den siste halvtimen så væsken tykner litt.
  8. Ta ut og server rett fra gryta over varm couscous, gjerne med hummous og liba-brød eller annet godt brød til.  Til fest kan man pynte i tallerknene med et dryss fersk koriander 🙂  Enjoy!
*Hvis du bruker biff, er det godt med svisker i stedet for aprikos.
**Sitronen gir retten et mer syrlig og bittelitt bittert preg.  Ønsker du ikke det bitre kan du skrelle sitronen først.  Egentlig skal det være saltede sitroner, men det er vanskelig å få tak i.
**Ras al hanout, «øverste hylle i butikken», er en krydderblanding med like mange permuteringer som det er husmødre i regionen.  Den skal smake aromatisk og varmt, bare bittelitt sterkt.  Nordmenn synes ofte det lukter litt jul av dette.  Bruk det du har av krydder, men safran gir virkelig en ekstra luksuriøs smak som ikke kan erstattes.  Jeg tar i en halv til en teskje av koriander, kumin, kanel, fenugreek, gurkemeie, nellik, allehånde og røkt paprika (det skal jo være vanlig paprika men jeg er hekta på spanske-versjonen) i tillegg til en pinch safran hvis jeg har.  Til lam bruker jeg også litt tørket eller fersk mynte.