Hopp til innholdet

Oppskrift :: Khoresht Bademjan (persisk lam med aubergine)

Prosjekt «redd sauen fra fårikålgryta» fortsetter ufortrødent med khoresht bademjan.

Tomater, lam og aubergine er som jeg ser det a match made by Allah in heaven (som innbyggerne i Jamhouriya Islamiya muligens ville sagt).

Dette er en ganske enkel rett med veldig få ingredienser, men litt mer tidkrevende pga. utvanningen av auberginene. Men det er verdt det!

Årets versjon hos oss ble ikke helt perfekt da jeg i min ammetåke satte på grillen istedet for ovnsvarmen.. men det ble jammenmeg godt likevel.

I morgen kveld skal restene bli til indisk curry med litt ekstra krydder, kokosmelk og poteter!  Håper dere liker oppskriften hvis dere prøver den!

Ingredienser

1 kg lammekjøtt i terninger (kan bruke fårikålkjøtt fra bog)
2 store auberginer eller 3 små asiatiske
1 løk
1ss gurkemeie
To bokser tomater
1/3 sitron i båter (eller tørkede saltede lime hvis du «tilfeldigvis har det liggende..»)
Salt og pepper etter smak
Olje til steking

Eventuelt:  noen fedd hvitløk, en halv tørket chili og en pinch safran; karamellisert løk til servering

Omtrent sånn skal det se ut nedi gryta
når alt er lagt i.
How-to

Begynn med å sette ovnen på 200 grader.

Skrell auberginene og skjær dem på langs i 0.5 cm tykke biter.  Jeg bruker en mandolin til dette, da går det på no time.  Legg bitene på et fat og salt dem på begge sider.  Etter ca. en halvtime skyller du dem og tørker dem mellom to kjøkkenhåndklær.

I mellomtiden steker du løken myk i en ildfast stor gryte (se bilde for hva jeg bruker).  Brun så lammet i så mange omganger du gidder, sammen med gurkemeie og evt. annet krydder.  La gjerne noen biter være større hvis du har barn under 8 mnd. Sett til side.

Stek auberginene på en stekeplate i ovnen med litt olje dryppet over til de blir myke og gjennomsiktige.  Legg dem så i et lag på innsiden av den ildfaste gryta.  Hell kjøttbitene over og så tomatboksene.

Tuck sitronbåtene inni på siden og brett auberginene over kjøttblandingen.  Stikk i ovnen til kjøttet er mørt -ca. 40 min. for lammelår, lenger for fårikålkjøtt.

Serveres over basmathi-ris.  Lag gjerne persisk pilau, da blir det er enda bedre 🙂