Hopp til innholdet

Oppskrift :: Plov fra Uzbekistan

Omtrent sånn ser det ut i gryta når man burde brukt en
som var et hakk større så man hadde plass til å lage
haug i midten..

Jeg elsker alle typer ris-med-ting*.  Ris-med-ting skal være fluffy, smakfullt og fargerikt.

Iransk pilaff, indisk biryani, koreansk bimibap; tilogmed en liten paella kan gå an når man er på ferie.

Men for meg er det en rett som svever høyt over alle disse, og det er uzbekisk plov.

Plov er en søt og aromatisk blanding av gulrøtter, løk, ris og lammekjøtt, mildt krydret og kokt i en gryte.  Det er festmat med stor f.

Med BLW-barn kommer det til å være ris over alt, men mange barn elsker å gnage mørt lammekjøtt fra bein.

Første gang jeg smakte det var da vi hadde besøk på kontoret av en Uzbekisk mann som helt klart aldri før hadde satt sine føtter i et kjøkken.  Engelsken hans var også noe tvilsom.

Etter fire uker i landet bestemte han seg for å lage fest for sine kolleger, hvor han skulle servere plov.

Selvsagt var det noen humper på veien -både lammefett og berberis-bær viste seg å være noe vanskelig å oppdrive i småbyen vi bodde i.

Men han hadde fått med «special uzbek spices» fra kona si, og streng beskjed om at gulrøttene i retten måtte juliennes for hånd.  Ikke noe rivjern-juks!

Etter å ha slitt og slavet på kjøkkenet i timevis (mitt bidrag var å kutte løken) stod en enorm gryte med plov klar på komfyren.

«Now all we need is a girl to lay the tables,» erklærte uzbekeren stolt, mens han tørket kjøkkensvetten av pannen.

Selv for spesielle anledninger er det grenser for hva slags arbeid en mann må nedverdige seg til å gjøre, må vite.

Jeg svelget mine feministiske kvaler; dekket bordet, og forelsket meg pladask i retten (og i en av mine kolleger samme kveld -men det er en annen historie 😉 ).  Jeg lager den hvert år når det er lammesesong i Norge, og tenker med nostalgi på uzbekeren som trengte ei jente til å dekke bordet.

Oppskriften her er ikke nødvendigvis den mest autentiske (lammefett og barberries er vanskelig å få tak i her også), men det er veldig godt likevel.  Ikke bli skremt av den lange fremgangsmåten, egentlig er det ganske enkelt.  Det eneste gale som kan skje er at risen blir grøtete, men det er godt likevel.

Ingredienser (nok til minst 4 voksne):
1 kg lam med litt fett på.**
3 kopper ris (jeg liker basmathi)

Plov with garlic
Ris-med-ting har gjerne kosmetiske problem, men det er uhorvelig godt altså! I dag brukte jeg også en pastinakk oppi fordi den vansmektet i kjøleskapet. Kan lages helt vegetarisk hvis man ønsker det.

100g smør
1 kg gulrot
|1-2 store gule løk
2 ss kuminfrø, malt (jeera på innvandrersk)
1-2 hele hvitløk av god kvalitet -må ikke være for tørre (yes, you read that right)

En vannkoker med vann
2 røde chili (valgfritt)
en god håndfull barberries (valgfritt)
salt

 

Fremgangsmåte
Skrell gulrøttene og kutt i julienne-størrelse biter.  Du kan bruke rivjern hvis du ikke har mandolin, men jo mindre bitene er, jo søtere blir ploven -det er jo en smaksak, egentlig.
Kutt løken i tynne skiver og sett på vannkokeren.
Varm smøret på middels-høy varme i en kjempediger jerngryte hvis du har.  Vi har en giganorm Le Creuset til dette.  Hvis ikke, bruk en stekepanne til bruning av kjøttet og hell det over i den største kjelen din.  Hvis du har kjøpt fårikålkjøtt (jeg pleier å bruke det), del stykkene i mindre biter og legg dem med fettsiden ned i kjelen.  For en kjappere versjon kan du bruke lår i store terninger.
Brun kjøttet på alle sider til det slipper litt av fettet sitt.  Ta ut og legg til side.
Legg gulrøtter og løk i lammefett-smøret sammen med kumin, stek til løken er blank. Ta ut og legg til side.
Stek risen i et par minutter i stekefettet (jeg skipper ofte dette).  Ta ut og legg til side.
Legg kjøttet tilbake i gryta og legg grønnsakene i et lag på toppen.  Strø over barberries hvis du har.  Hell så vann over til det akkurat dekker og trekk til kjøttet nærmer seg mørt.  Hvis du har brukt lår i biter er dette gjort på 0 komma swish, mens fårikålkjøtt bør få stå i minst en time.
Når kjøttet nærmer seg ferdig heller du risen forsiktig oppi, pass på at den ikke blander seg med det andre.  Tilsett ca. 1ts. salt.
Begrav hvitløkshodene i risen og lag en slags haug av ris i midten av gryta hvis det er plass.
Bruk skaftet av en tresleiv til å stikke «hull» i risen så du kan monitorere vannmengden mens det koker.
Skru ned varmen til medium-lav og sett lokk på retten.  Den skal nå dampe til kjøttet er ferdig og risen er mør.  Ikke rør i retten i mellomtiden!  Med fårikålkjøtt tar dette ca. 50 minutter.
Servering
Når retten er ferdig skal alt vannet være trukket inn, og kjøttet skal omtrent falle av bena.
Grav frem kjøttbitene fra bunnen med en grillklype el.l. og legg til side sammen med hvitløken og den eventuelle chilien.  Rør så grønnsakene inn i risen og tilsett mer salt hvis det trengs.  Hvis du har brukt lammelår i terninger kan du bare blande alt sammen i en mølje.

Ta frem et digert fat, og arranger risen pent som en seng.  Legg kjøttbitene over.  Serveres tradisjonelt med en salat av tomat og rå løk i tynne skiver, men jeg synes retten greier seg mer enn godt nok alene.

Jeg liker også å klemme ut hvitløksbåter og skrape ut kokt chili i risen på tallerkenen min, men dette er antakelig ikke helt korrekt!

Retten tåler fint å stå en dag, bare kjøl den ned raskt av mathygieneårsaker.  Like god dagen etter.  Når det skal være fint tar jeg oppi litt safran.
Og husk å få en pike til å dekke bordet for deg, da.

*Ja, utenom risotto, da.  Det er bare ekkelt.

**Bruker somregel fårikål-kjøtt, men hvis man har dårlig tid kan man bruke lår i terninger, noe som selvsagt kutter trekketiden betraktelig da man kan hive risen rett på toppen.