Hopp til innholdet

Oppskrift :: Cantina Mexicana – barnestyrt taco

Guacamole in the making
Illustrerer med en helt urelatert solsikke;
faktisk tatt nå nylig i hagen.  Fordi jeg blir
glad av å se på den!  Stå på, tidsforvirrede blomst!

Nå er det jammenmeg snart fredag igjen.  Kjør på med barnestyrt taco i de 1000 hjem! Her er oppskrift!

Her er per request noen kjappe oppskrifter til Tex-Cali-Mex-tilbehør.  Jeg lærte de fleste av disse fra min kjære eks som var fra, you guessed it, CA.  Han kjente ekte meksikanere og greier.  Vi ble nesten busted på grensa fra Mexico til California fordi noen hadde glemt passet sitt hjemme..  Men det er en annen historie.

Meksikansk mat er relativt melkefri hvis man skipper osten og rømmen, og hvis man bruker maistortillas er det også hvetefritt.

Det ble opprinnelig spurt etter «barnevennlig» mat, noe som dessverre ikke eksisterer i mitt hushold -det er min way or the highway!  Begge ungene har elsket aioli og guacamole fra de var bittesmå, antakelig fordi jeg spiser endel sånt selv så de har fått det inn med morsmelken.

Hvis dine unger blir støtt av rå hvitløk er det jo bare å kutte det ut.  Men da blir det ikke like godt..!  Nevner ikke salt noe sted men it goes without saying at det bare er å salte ivei som det passer deg.

Inkluderer ikke oppskrift på hjemmelagede tortillas, da jeg ikke har laget det en.eneste.gang siden jeg fikk barn.. Kjevlingen og stekingen av en og en midt i middagsrushet (de må jo være blodferske for å være gode) -åh, noe å se frem til når de flytter hjemmefra… sukk.

Meksikansk krydderblanding

Denne krydderblandingen kombineres bra særlig med tomat og lime på allslags kjøtt og grønnsaker. Kjøttdeig til taco, kyllingstriper til fajitas, på ost til quesadillas… Må advare om at uten MSG smaker det ikke som pakke-taco!  Men det er godt altså.  Tilsett salt etter smak til de voksne, men erfaringsmessig er blandingen så aromatisk at det ikke trengs særlig av det.

1 del Korianderfrø
2 deler Kumin
0.5 del Kanel
1 del Oregano
3-4 deler Paprika

Det siste er mest for farge egentlig.  Det er bare å smake seg frem, Jeg pleier å tilsette fersk chili og malt svart pepper separat.  Noen ganger bruker jeg spansk røkt paprika i stedet for chipotle-chili som er vanskelig å få tak i, men det er ekstra digg med røyksmak i maten syns jeg.

Hvis du er særlig permisjons-hjernet går det an å riste koriander og kumin i en panne før man maler alt i en morter eller krydderkvern, men jeg pleier ikke å gidde.  Blandingen holder seg også bedre hvis den er «rå».

Mtp. mengde er det bare å prøve seg frem til hva som passer din smak.  Jeg syns fort kanel blir litt dominerende, og er veldig glad i kumin, men kanskje du føler annerledes!

Tomatsalsa

4-5 gode tomater (kjipe tomater går og an i vinternorge, men det blir jo ikke så godt)
1 liten løk
1-2 fedd hvitløk
1 ss limejuice
En håndfull hakket fersk koriander

Kapp tomatene og løken i små terninger.  Du bestemmer selv om du vil ha med tomatfrøene eller ikke -det er mye smak i dem men da blir det jo en våtere salat.  Bland alt og la det stå mens du lager resten av maten.  Limejuicen gjør at tomatene blir marinerte på kort tid.  Hvis tomatene virkelig suger kan du tilsette en pinch sukker.

Guacamole

2 godt modne avocado
2 ss majones
1/2 ss lime- eller sitronjuice
2 fedd hvitløk
Pepper etter smak

Del avocadoen i to og skrap kjøttet ut av skallet med en skje.  Få med alt, for da blir guacamolen grønnest og penest!

Hakk hvitløk bittesmått og rør/kna sammen alle ingrediensene med en gaffel.  La stå i kjøleskapet frem til servering med en stein oppi -da blir den liksom ikke så brun så fort.  Hvis den må stå litt, legg på plastfolie og klem den helt nedi guacamolen for å unngå at den oksiderer.

Noen folk syns det er godt med hakkede tomater oppi guacamolen.  Guacamole fra i går kan forvandle en enkel skive med ost til «hey, jeg har jammen god lunsj i dag.»

Det er hovedsakelig pappa som lager denne, og han er nesten ute av stand til å anslå mengde, men tror dette stemmer omtrent.

Jukse-refried beans

1 boks hermetiske brune bønner (kidney beans hvis du ikke får tak i brune bønner)
1-2 ss olje eller smør
Meksikansk krydderblanding etter smak
Evt. hvitløk

Hell av vannet fra bønnene i en kopp og spar på det.  Kna bønnene sammen med gaffel eller kjør dem i stavmikser el.l. til en mos -du bestemmer selv om du vil ha biter eller ikke.  Tilsett meksikansk krydder og olje etter smak.

Kan serveres kald som dip eller pålegg, eller varmes i en liten gryte / micro som saus.  Tilsett da litt av boksevannet for å gjøre den mer sausete.  Hvis du uansett skal varme den kan det være godt å gjøre det i stekepanne sammen med et fedd hvitløk stekt i smør.

Man kan også være avva og gjøre det med tørkede bønner, men de må jo bløtlegges og kokes etc. etc. så om man ikke er i permisjon blir det gjerne bokseversjonen…  Hvis du desperat vil nå nullsalt-grensen er dette imidlertid den beste måten -det er vrient å få tak i hermetiske bønner uten tilsatt salt på Rema, er min erfaring.  Men jeg tenker at det er mindre salt i boksebønner enn i kjøpebrød og leverpostei, så…

Det finnes imidlertid like mange versjoner av refried beans som det finnes tex-mex-fans, denne her er bra for litt mer instruksjoner.

Meksikansk ris

Dette kan gjøres på to måter:  Den ene er å koke ris og blande den med taco-restene fra fredagen (da mener jeg alt unntatt kanskje agurkbitene da jeg hater varm agurk, men tacosaus, kjøttdeig, ost, tomatbiter, mais…) og steke det i en panne, og servere det som hovedrett.  Vi har dette ganske ofte…

Den andre er å gjøre det fra bånn av som et tilbehør.

2 kopper amerikansk ris (ett av de få formål hvor Uncle Bens ris faktisk funker)
3 kopper vann
1 ss meksikansk krydderblanding
1 ts gurkemeie
1 ts paprikapulver
1 paprika
1 liten boks mais
1 liten løk
Olje til steking

Stek paprika og løk i raust med olje, hell i en gryte sammen med ris.  Swish risen litt i oljen og tilsett vannet og krydder.  Gi et raskt oppkok og trekk på laveste varme med et håndkle under lokket til vannet er helt absorbert / fordampet.  Fluff risen med en gaffel og server.  Det kan være godt med litt limejuice dryppet over syns jeg.

Det skal sies at denne risen er *utrolig* mye bedre med litt salt eller en buljongterning, eller helst litt MSG tilsatt.  Og siden babyer og ris bare er søl pleier jeg å la det stå til, men det får jo være opp til hver enkelt…

Alt jeg kan si er Viva Tijuana! Buon apetito eller noe!

Ekstra bilde fra Annie Spratt på Unsplash