Hopp til innholdet

Oppskrift :: Hummous

En versjon fra for litt siden med alle ertene poppet.  Child labour,
ja takk!

Jeg kaster inn håndkleet med en gang og sier at jeg ikke aner om israelerne eller araberne oppfant denne bønnerøra, men god er den uansett.  Obligatorisk i enhver Meze-kolleksjon, men står nydelig alene med litt varm pitta.  Eller som kompanjong til falafel.  Eller kylling.

Super-god hummous skal være silkemyk, med litt bite fra hvitløk og badet kjærlig i tipp-topp olivenolje.  Man legger erter i bløt dagen før, koker dem uten salt, popper alle ertene fra skallet og moser dem sammen.

Hverdags-hummous, som dette definitivt er, lages av erter fra boks fordi man så «K» på boksen og trodde det var kokosmelk når man laget tom kha gai.. Jaja..  Ikke så galt, etc.  Viste seg og å være super dip til fredagschipsen, selv om intensjonen var at den skulle bli påleggs-lim på skivene til barna.  Innbiller meg at det er «sunt» siden tahini inneholder tiamin og kalsium…  Hvis man har sluppet opp for hvitløk går det bra uten også, men tahinien er et must.

Ingredienser

1 boks kikerter -jo bedre, jo bedre, ikke overraskende…
1-2 fedd hvitløk etter størrelse og smak
1 ts malt kumin
2 rause ss sitronjuice
3-4 ss tahini (sesampasta)
Paprikapulver til pynt

Lage, lage..

 

Hell vannet av ertene men ***spar på det***.  Press hvitløk i en presse, særlig hvis du har dårlig tid. Ellers kan den superfinhakkes men da bør hummousen stå lenger.

Rør sammen tahini og sitronjuice (gjerne fersk hvis du gidder!).  Tahinien blir da sementaktig.  Tynn ut med minst 2-3 ss boksevann til det blir som en tykk, lys røre.  Dette er viktig -ikke bland alt sammen på en gang, for da blir hele hummousen som sement.  Ekkelt!

Hell tahiniblandingen oppi ertene, tilsett kumin og hvitløk, og blend med en stavmikser eller kna godt med gaffel hvis du vil ha biter.  Tynn ut med vann fra boksen til du får passe Maarud dip-konsistens.

Hvis det skal være til fest, lager du spiralmønster øverst i serverings-skåla og heller over god olivenolje.  Oppå der strør du en pinch med paprikapulver og pynter med enten oliven eller noen erter som har ungått mosedøden.  Jeg bruker ofte spicy smoked paprika fra Spanien, men vanlig paprika er nok mer autentisk.

Best om den får stå over natta, men helt akseptabel å spise med en gang også!

For spesielt interesserte:  Skrelling av bokse-ertene er en fin aktivitet å sysselsette treåringen med mens du lager resten av middagen.  Det blir litt svinn pga. erte-escapists, men det er ikke til å nekte for at hummousen blir mer silkeaktig da.

Luksus-versjonen er å bløtlegge og koke ertene selv, for så å skrelle alle sammen før du lager hummousen.  Men det er bare for folk i permisjon som har unger som sover i timevis…