Hopp til innholdet

Oppskrift :: Tarka Daal – indisk linsestuing

Daal er fantastisk babymat.  Man kan lage den tykk som bare det hvis man vil rulle boller av den, midt i mellom smørjete til å henge fast på en skje, eller tynn og suppete hvis man vil bruke den til å ha over ris.  Smaker masse, lukter spennende og er kjekt å ta i!

Daal
No filter needed! Ja til gul mat.

OK, så kommer du til å ha en gul baby i noen dager, men hey, det er verdt det.

Norge lider av en alvorlig mangel på innvandrere som har lyst til å drive indisk restaurant.  Som et resultat av denne begredelige situasjonen blir jeg ofte nødt til å lage min egen «indiske» mat.

Siden det nærmeste jeg har kommet India i mitt liv var en samboer som var halvt singhaleser (altså ikke særlig nære..) kan jeg ikke si at resultatene er særlig autentiske.
Men jeg er ganske fornøyd med daal-evnene mine.
Daal er grunnsteinen i kostholdet til mange i India -en enkel linserøre smakssatt med det man måtte ha for hånden.  Mettende, proteinrikt og godt hvis man har nok smør i.
Serveres enten alene med naan eller basmathi-ris til eller som tilbehør til kjøttretter hvis man er av den dyredrepende sorten.
Ingredienser
(lager en middagsporsjon som tilbehør til to voksne og ett barn, samt en svær porsjon til frysing)
2.5 kaffekopp linser (røde linser går fortest, men chana eller toor daal er best syns jeg)
Vann til koking
2 løk
6 fedd hvitløk
1.5 ss gurkemeie
1 ss garam masala
1 ss kumin
1 ss brune sennepsfrø hvis du får tak i
2 store røde chili
Raus mengde smør til steking*
Fremgangsmåte
Skyll linsene godt til vannet er klart -dette er viktig, ellers blir røra bitter.
Ha linsene i en stor gryte.   Hell så på kokende vann til det godt og vel dekker linsene.  Gi et raskt oppkok og skum av gryta -hvis du ikke gjør dette kan du også få bitter smak, avhenging av hvor godt du vasket linsene.  Etter at du har skummet av, tilsett krydderet og chilien, som du har delt på langs og skrapt ut frøene fra.
Stek løk og hvitløk i godt med smør i en stekepanne.  Når løken blir blank øser du halvparten oppi linsegryta -ikke gjør dette før du har skummet av; grønnsakene flyter ofte litt!
Legg på et lokk over linsene og småkok til de er møre -ideelt sett til de har gått helt i oppløsning av seg selv.  Avhengig av linsetype etc. må du kanskje tilsette mer vann underveis.  Unngå å røre, da setter det seg lett i bånn mot slutten av koketiden.  Bruk heller lav varme.
Stek resten av løken videre til den er brun og karamellisert, men ikke brent.  Hell den over i en skål og sett på vent.
Når linsene er helt møre kan du enten vispe dem til røre med en visp, blende dem med stavmikser eller bare røre kraftig med en sleiv.  Med røde linser tar dette kanskje 20 min, med andre typer kan det ta opptil 1.5 timer.  Du velger selv om chilien skal moses inn eller tas ut -avhengig av hvor tøffe smaksløker du har!
Tilsett kokende vann til røra har ønsket konsistens.  Selv liker jeg den omtrent som rømmegrøt -litt våt men ikke flytende.
Ha i en serveringsbolle og hell over løk-hvitløk-smørblandingen -rør inn eller la den ligge på toppen hvis du tror folk kommer til å dele rettferdig…
Server med rykende varm ris og fersk naan hvis du har en god baker i nærheten!  Fryser godt og smaker nesten enda bedre etter en dag i kjøleskapet.  Kan godt smøres kald på skiver til ungene dagen etterpå.
* skal egentlig være klarnet smør, men hvem har tid til sånt…