Hopp til innholdet

Oppskrift :: Tangled chickenballs (aka. nuddelsuppe med kyllingkjøttboller)

Chicken meatball noodle soup
Chicken meatball noodle soup nudler
Her har kål-hakkeren gått litt amok, 
bitene kan gjerne være litt større.. 
Men godt ble det lell.

På kontor hvor det jobber mye småbarnsforeldre går det raskt inflasjon i skrekkhistorier om ting som kan skje med barna våre.  Tidligere potensielle pallekandidater vil jeg si var «småbarn med avbitt tunge», og «nei, jeg mishandlet ikke barnet mitt men albuen gikk utav ledd, altså!».

Uten å avsløre konfidensielle detaljer som ville avsløre identitet, kan jeg si at ukens nye utfordrerhistorie involverte full narkose og ekstreme smerter (for barnet), samt reelle trusler mot utsiktene til å bli besteforelder for den som eide barnet.

Uansett.  Som kokk lar man seg jo inspirere av ting som skjer en i livet (har jeg lest i sånne fancy kokebøker jeg aldri bruker til deres egentlige formål).  I tillegg er dette et ledd i langtidsplanen «få ungene til å like farseprodukter».

Trikset med denne typen suppe er å kutte grønnsakene så tynne at de blir gjennomvarme før de blir «slappe».  Ingen liker slappe grønnsaker og overkokte nudler.. Unntatt ungene mine da, de har vel fått det en gang for mye.. Personlig liker jeg litt bite.

Så here goes, ukens mest populære middag var kyllingsuppe med asiatisk-inspirerte kjøttboller oppi. Og masse, masse, lange, flokete hvetenudler.  Nam, nam!

 

Ingredienser


Kraften

1l god kyllingkraft* eller buljongterning
1 pk bønnespirer
2 gulrøtter, juliennes eller i tynne skiver
3 vårløk i småbiter
1/2 spisskål / sommerkål i tynne strimler
1 fedd hvitløk
Saften av 1/2 lime
Fiskesaus etter smak

Kjøttbollene

250g kyllingkjøttdeig (veldig billig nå som alle har kylling-angst unntatt meg)
1 fedd hvitløk, presset eller finhakket
1 vispet egg
kvernet pepper
2ss finrevet ingefær
1.5 ts malt koriander
Saften av 1/2 lime

 

Til servering

200g hvetenudler (eller hvis man er virkelig in a rush, instant noodles uten smakspakkene)
En lime delt i to

Kok opp kraften og tilbered nudlene iflg. pakkens instruksjoner.  Jeg brukte koreanske tørkede hvetenudler her, men de fleste typer nudler passer.  Med risnudler blir det glutenfritt. Viktig å spyle dem godt når de er ferdige, ellers blir det en svær nuddelfloke..

Imens du gjør klar grønnsakene og legger dem i en bolle.  Det blir best hvis du kniper topp og bunn av bønnespirene.. eksellent oppgave for små slavehender i kjøkkenet, iallfall til de blir lei.  De kan da belønnes med å få suge ut resten av limen du brukte i kraften (hurra!).

Rør sammen kyllingkjøttdeigen med resten av ingrediensene til en seig deig.  Skru ned tempen på kraften så den småkoker.  Lag små kjøttboller med en barneskje og slipp nedi gryta.  Trekk til de er gjennomkokte, 8-10 min avhengig av størrelse.

Gi kraften et raskt oppkok, skru ned på lav varme og dump alle grønnsakene nedi og rør rundt.  Varm opp grønnsakene i et par minutter, de skal ikke koke.

Server øyeblikkelig med nudlene i en egen skål 🙂 Ved bordet får alle forsyne seg med nudler, og suppen øses over i dype tallerkner.  Til de som ønsker det er det godt med litt ekstra lime eller fiskesaus dryppet over.

Spises best med hendene uten kraft for de aller minste, og med lærespisepinner for de litt større 🙂

*Jeg pleier å kjøpe en Stangekylling, partere den på grusomt vis og koke kraft på skroget mens resten står i ovnen i biter fordi vi aldri har tid til å helsteke den.  

Oppi kraften går hele pepperkorn og avkapp, f.eks. soppeføtter, ytterste blad på kål, en forloren løk og gjerne en gulrot.  Selleri er djevelens verk men om det hadde kommet i hus ville det nok også vært perfekt.  Ferdig på en halvtime, og blir til suppe neste dag.