Hopp til innholdet

Oppskrift :: Risgrøt med mandler og kokosmelk

Risgrøt uten melk
Risgrøt uten melk
Vanskelig ikke å få mandelsmør til å se litt ut som en bæsjeflekk.. eller er jeg miljøskadd som småbarnsmor?

Risgrøt uten melk på bordet i dag.

Jeg har egentlig aldri skjønt hvorfor vi ikke kan ha melk i maten til unger mellom 6-10 mnd, mens helsesøster samtidig sitter og anbefaler at vi gir grøt fra pakke (som vitterlig inneholder store mengder, ja, nettop, kumelk).. Konspirasjon..?

Siden mitt hushold uansett er kufritt for tiden (bortsett fra at jeg roper MØ! fra hver gang jeg har pumpet nok en flaske..) har jeg forsket litt på risgrøt.

Risgrøt har som kjent omtrent null næringsinnhold, men den har to fordeler: a) Nesten alle barn elsker det og b) fordi den er hvit kan man ha nesten ubegrenset mengde hvitt sukker på sin egen grøt uten at småttingene merker det.

Denne grøten smaker mildt av kokos og mandel, naturlig nok.  Siden mandelmelk egentlig er nesten bare vann hadde jeg oppi litt «ekte» mandler også.  Det er jo tilogmed en kalsiumkilde og øker proteininnholdet bittelitt.  Meget populær hos minsten, denne grøten.

Bonus: Blir enormt bra riskrem av restene hvis man blander det med en pakke pisket Oatly vaniljekrem…

Ingredienser

2 dl grøtris
2 dl vann
1 boks full-fat kokosmelk og annen alternativ melk til det blir en liter*
1 dl malte mandler / mandelmel

Gjør seg nesten selv!

Kok opp grøtris og vann på middels varme under omrøring.  Småkok til vannet er nesten forsvunnet.

Imens skraper du ut boksen med kokosmelk i et litermål, og fyller opp med melk til det blir en liter til sammen.  Dette fordi boksestørrelsene merkelig nok varierer mellom merkene.

Spe så med kokos-melkeblandingen i et par-tre omganger.  Kok opp mellom hver omgang.  Pass på grøten så den ikke setter seg i bunn mens du holder på.  Skru så ned på svak varme og vent i 40-50 min til grøtrisen er gjennomkokt og grøten er så tykk som du ønsker.  Tilsett mandelmelet helt på slutten av koketiden.

Jeg pleier ikke å ha på lokk siden jeg syns grøten blir «tynnere» med denne metoden enn med vanlig ku-h-melk.

Serveres med kanel, sukker og gjerne en dash mandelsmør i midten 🙂

*Vanligvis lager jeg melkefri grøt med soyadrikk og kokosmelk, men siden minsten nå *også* skal være soyafri (det er ikke enkelt men jeg er sikker på at regnskogen i Brazil takker oss fra dypet av sitt hjerte) tok jeg en annerledes vri til middagen i dag.  Godt var det også.  Anbefaler ikke havremelk.. av en eller annen grunn, antakelig at havremelk er enormt søtt og har nesten ingen proteiner i seg, blir det urk.