Hopp til innholdet

Oppskrift :: Langtidsstekte shortribs med grønnsaker

Barnestyrt spising av ribbe
Child eating spare ribs
Denne retten er i aller høyeste grad godkjent av barna

Glem biffen.  Ribbene, shortribs, er def. den aller, aller beste delen av kua (let’s face it, det er somregel kyr man spiser…)!  Ønsker du en middag som gjør seg selv mens du er på jobb? Look no further.  Jeg elsker mat som kan bare gjøre seg selv, sånn at når man åpner døra hjemme så lukter det ferdig middag.

Dessverre ser det ut til at få er enige med meg.  Slakteren klager over at folk bare vil ha entrecote og indrefilet, men noen ganger har jeg flaks og en restaurant har bestilt short ribs men det er litt til overs som selges fra butikken.

Så dette er min lille ode til ribbene, og det kortfibrede, supermøre (etter noen timer) kjøttet som bor mellom dem.

Får man ikke tak i short ribs så kan man bruke oksehaler eller til nøds okse høyrygg, men isåfall ville jeg spandert på meg en pakke kraftbein i tillegg.  Beina gir helt utrolig god smak til kraften.

Kraftrestene kan bli en god nuddelsuppe dagen etter, så basically slipper man å lage middag to dager på rad!  Dette er også en god begynner-rett.  Kjøttet faller fra beina og grønnsakene blir ganske møre og lette for de små å håndtere.

 

Ingredienser:

Ca. 1.5 kg ribber
Ca. 750-1000g kraftgrønnsaker (gulrøtter, løk, purre, fennikkel, selleri…)
4-5 fedd hvitløk

2 laurbærblad
1 ss timian
1 ss estragon
2 ts buljongpulver

Salt og pepper etter smak
Vann (avh. av grytestørrelse)
Smør eller olje til bruning

 

How to shortribs:

Varm ovnen til 90 grader og sett en stor jerngryte med lokk inni.  Har du ikke dette kan du bruke en stor ildfast form med lokk.

Raw short ribs
Marmorert.. nammmm…

Skjær ribbene fra hverandre hvis dette ikke allerede er gjort.  Ikke fjern kjøtthinnen sånn som på spare ribs av svin -dette vil føre til at kjøttet blir en eneste mølje da det blir så sykt mørt.

Kutt grønnsakene i store biter (jeg pleier å dele medium gulrøtter i tre biter) og skrell hvitløksfeddene.

 

Varm litt smør eller olje i en stekepanne og brun ribbene et par om gangen.  Hvis du gidder kan du swishe grønnsakene litt også.

Ta ut den varme gryta og hell grønnsakene nedi.  Strø buljongpulver over disse.  Arranger ribbene oppå i en haug.  De trenger ikke ligge så pent, men bør helst ikke ligge helt parallelle i en klump, for å være sikker på at varmen kan komme til.  Strø urter over, kvern godt med pepper og maldonsalt på toppen.

Sett på lokket og sett gryta i ovnen i minst 6-8 timer.  Jeg pleier å sette det i før jeg går og legger meg om kvelden, så står det over natta, men det går nok også an å sette den inni tidlig om morgenen.

Når du kommer hjem fra jobb om ettermiddagen, sjekk at kjøttet slipper beina og er mørt (det bør det være!!).  Hvis ikke kan du skru opp tempen til 110 grader i en halvtime.

Short ribs
Litt lat bruning, men omtrent sånn ser det ut før man setter gryta i ovnen.

Hvis du liker sprø stekeskorpe kan du fiske ut ribbene og legge dem  under veldig varm grill i ovnen i et par minutter per side.  Pass på som en hauk så de ikke brennes.  Men dette er ikke nødvendig.

Serveres med couscous, potetmos eller noe annet som kan suge opp kraften som du serverer i gryta sammen med grønnsakene.

Nom!

Tips: Krydderet kan varieres i det uendelige.  Man kan lage en nordafrikansk tagine, gå asiatisk med anis og five-spice, indisk curry…