Nesten-sunne havrekjeks

Oatmeal cookies in a pile
Oatmeal cookies in a pile

En ganske grei barselgave også, hvis man slenger en sløyfe rundt <3

Sunne havrekjeks er det perfekte leveringsmediumet for pålegg til barn!

Da jeg bodde i Skottland spiste jeg selv oatcakes støtt og stadig.  Gjerne med cheddar og smør.  Tørre, salte, harde kaker som smuldret i munnen og stakk deg under føttene neste dag når du tråkket på smulene.

Norske havrekjeks er litt mer kakete, og klarer seg fint alene, men er ofte ganske usunne.  Og jeg vil gjerne spise havrekjeks til frokost!

I dag laget jeg derfor en slags hybrid.  De er enkle å lage, ingen stikking trengs.

Lager du dem uten sukker og med en klype salt så blir de ganske skotske.

Men med sukker så blir de til en liten kake som man med god samvittighet kan gi ungene til kvelds (iallfall jeg; de inneholder 1g sukker per kake ca…).

Ungene elsker dem, de er mettende og passer fortsatt godt til smør og en god ost om barna skulle la det være igjen et par til de voksne til etter sengetid 😀

Ingredienser til 24 havrekjeks

200g store havregryn*

50g steel cut havre

50g lettkokte havregryn

1 ts bakepulver

30g hvetemel

30g brunt sukker

75g vann

75g smør (bruk fast plantemargarin for melkefri versjon)

1 egg

Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 200 grader.

Bland sammen det tørre. Smelt smøret oppi vannet i micro eller en liten gryte, og rør inn i det tørre.  Bland inn egget til slutt.  La stå i ca. 15 min for å svelle.  Rør godt etterpå.  Hell det på en bakeplate og strø litt mel oppå.  Kjevle det utover med en melet kjevle til ca. 3-4mm tykkelse. Det gjør ikke noe om det blir litt ujevnt i kantene.

Stek i stekeovnen i ca. 20 minutter.  Ta ut brettet. Bruk pizzahjul for å dele leiven i 24 biter og snu dem opp ned. Bak i 20 min. til eller til kjeksene kjennes tørre og kantene på brettet har begynt å brunes.

Avkjøles på rist og oppbevares i en tett boks (hvis noen overlever så lenge, da).

Enjoy 🙂  Foreslått pålegg er ost, brunost, smør, hummous, avokadorøre.. godt med nesten alt!

*Du kan eksperimentere med diverse havre: Du kan bruke grovt havremel, steel cut oats, store og små havregryn 🙂 Steel cut oats gir litt «bite» til kjeksene.  Lettkokte gryn gir en mer kakete kake.

Mer å lese

2 kommentarer til “Nesten-sunne havrekjeks”

    1. Hei, takk for at du leser! Steel cut oats er havrebiter som ikke er valset flate sånn som havregryn. Jeg tror jeg kjøpte mine på Coop Extra? Axa sine. Tidligere har det vært vrient å få tak i, men det er veldig trendy for tida så bare å kikke i frokostblanding-havregryn-avdelingen hos et stort supermarked. Forøvrig kan du erstatte med store havregryn hvis du ikke finner, vekta blir den samme 🙂 Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.