Ovnsbakte poteter :: Oppskrift på perfekte «roast potatoes»

Bilde av ovnsbakte poteter med rosmarin som pynt
Bilde av ovnsbakte poteter med rosmarin som pynt
Bilde av Nathan Dumlao / Unsplash

Ahhhh ovnsbakte poteter, eller roasties som de gjerne kalles i Storbritannia. For oss som vokste opp på 80-tallet med kokte poteter fem-seks ganger i uka (minst) er det bittersøtt å oppdage i voksen alder hvor godt det faktisk kan være med poteter, hvis de bare får litt hjelp.

En perfekt roastie etter min mening skal ha et sprøtt skall (ikke vått!) og et luftig indre som smelter på tunga. Det vil si at de aller beste potetene for ovnsbaking er melne. Du har sikkert din favoritt. Jeg pleide å like King Edward da jeg bodde i England. Nå er mandelpoteter et godt valg, eller se etter poser med melne poteter i butikken.

Ingredienser

5 medium poteter per voksen og minst 2-3 per barn – dere kommer til å spise MYE mer enn vanlig

Solsikkeolje til å dekke bunnen i langpanna

Salt , pepper og / eller krydder etter smak

2 ss hvetemel eller hvis du er anti-hvete, prøv rismel

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 180 grader vifte eller 200 grader vanlig.

Hell et tynt lag solsikkeolje i en langpanne eller annen ildfast form og sett den i ovnen mens du kapper potetene.

Skrubb og rens potetene godt og skrell om nødvendig.

Del hver potet i ca. tre deler, avhengig av potetstørrelse. Jeg liker at bitene er ca. 4-5 cm lange. Jeg pleier å kappe tuppen av før jeg deler den største delen i to på langs = tre biter. Litt sånn smak og behag men de må ikke bli for små. Tørk dem godt med et håndkle -ikke skipp dette..!

Har du barn under 8 mnd, skjær til noen store potetbåter ved å kappe potetene i fire på langs.

Ha potetene i en bolle eller en pose og tilsett hvetemel, salt og pepper. En halv teskje salt gjør susen. Har du barn under ett år kan du selvsagt kjøre au natural. Rist posen eller rør godt slik at melblandingen dekker det meste av snittflatene.

Når oljen og ovnen er helt varm, ta ut forma og hell de tørre potetene i den varme olja. Se opp, dette freser! Ikke gjør det i bhen. Rør med en tresleiv eller stekespade så potetene dekkes av olje på alle sider.

Sett potetene i ovnen i 45-60 min til de er gyldne over det hele, godt brune på hjørnene og myke helt gjennom. Steketid avhenger av ovn og størrelse på bitene, samt type potet.

Avanserte ovnsbakte poteter

Hvis du har dårlig tid, hiv de oppdelte potetene i en mikrobølge-sikker bolle i ca. 5 min i mikroen på max effekt før du tar på mel. Det korter ned steketiden med typ en halvtime, avhengig av mikro. Du vil de skal være gjennomvarme men ikke istykkerkokte.

Kryddertips: Tacokrydderposen du aldri bruker (tilsett 5 min før de er ferdige). Røkt paprikapulver. Rosmarin og timian eller herbes des provence.

Hvis du ikke vil ha mel på kan du kjøre uten. Det viktigste er at potetene er tørre og oljen varm når de går i ovnen, samt å bruke en olje som tåler høy temperatur. Ikke bli fristet til å bruke «den gode olivenoljen» eller andre kaldpressede oljer til ovnsbakte poteter. Vil du ha sunne mandagspoteter, bak dem i mikroen.