Hopp til innholdet

Klar for mat?

Hvordan vet man egentlig at babyen er klar for mat?

Du vurderer selv når det passer for ditt barn og deg selv
å begynne med fast føde. 
 
Mange foreldre gleder seg veldig til å introdusere mat.  Jeg gjorde også det -jeg elsker jo å spise!  Men det koster ikke så veldig mye å vente til barnet faktisk er klart til å spise selv også.
 
Disse grunnleggende punktene er basert på det Gill Rapleys bok beskriver at du kan se etter.

Barnet kan sitte oppreist

...på et fang eller en stol med oppreist rygg. Les mer her om hvorfor det er viktig å kunne sitte oppreist når man spiser.

Aktiv interesse for mat

Er barnet spesifikt interessert i mat? Vil det under måltidene spesifikt ha mat og ikke "andre ting som er på bordet"?

Barnet er over seks måneder

De fleste barn viser tegn på å være klare for fast føde ved ca. 24 ukers alder. Før dette kan de fleste ikke spise selv.

Barnet kan sitte oppreist når det spiser

For de fleste er dette rundt 5.5-6 måneder.  Da vi begynte med BLW var vår datter altså laaaangt fra å kunne sitte selv uten støtte. Men hun kunne sitte stødig i tripptrappen sin uten å falle forover eller bakover.
 

Dette er viktig fordi brekningsrefleksen er avhengig av et barn som sitter rett opp og ned for å kunne virke.  Denne er babyens viktigste beskyttelse mot å få mat i luftrøret.

Hvis barnet lener seg tilbake risikerer man selvsagt at brekningsrefleksen dytter maten bakover i stedet for fremover.  Hvordan folk tør å fore barna sine i vippestoler skjønner jeg ikke.  Og de sier BLW er skummelt!

 

Det er også mye mer behagelig å spise med ryggen rett.  Prøv selv å spise mens du henger foroverlent -ikke særlig oppmuntrende.

PS! Dette punktet arter seg ganske annerledes i Storbritannia hvor Rapeley bor. Det er mye mindre fokus der på barns grovmotoriske utvikling enn det er her i Norge.

Norske barn settes sjelden opp med støtte. Britiske barn blir derimot satt opp fra veldig tidlig av.  Dermed lærer de også å sitte oppreist før de kan sette seg opp selv -gjerne rundt 6 måneders alder.

Barnet er aktivt interessert i mat

 Barnet viser klar interesse for mat på en ny måte.

Mange barn vil gripe etter mat fra de er mye yngre enn seks måneder.  Får de sitte ved bordet begynner det hos noen så tidlig som ved fire måneder. 

Men hvis man gir dem en skje eller et lite plastlokk ved bordet er de like fornøyde med det i de fleste tilfeller.

Når de er klare for mat, er dette ikke nok lenger -de vil ha det du spiser.  Du kan også gjerne merke at de følger veldig med når du putter maten i munnen.

 

Etterhvert ønsker de å ha noe fra din tallerken. En dag tar de en pastabit og putter den i munnen fordi du gjør det. 

Denne aktive, målrettede interessen tolker vi BLW-folk som et tegn på at barnet selv er klart for fast føde.

Vårt første barn begynte med hvitløksmajones og brød fra min tallerken. Siden har jeg aldri hatt maten i fred..!

Barnet er over 6 måneder (24 uker) gammelt

BLW-baby with kiwi on head

Hvorfor akkurat seks mnd.?

Det skjer viktige munnmotoriske ting ved ca. 6 mnd. alder. 

Omtrent i denne alderen vil du se at barnet mister «dytte»-refleksen som gjør at fremmede objekt dyttes ut av munnen med tunga.  Dermed blir det mulig å spise fast føde! 

Brekningrefleksen flytter seg også bakover på tunga og blir mindre sensitiv.  Dette gjør det lettere å svelge mat.

Du vil også høre at barnet begynner å lage mer avanserte språklyder: Tungemotorikken er i utvikling!  Dermed er barnet også klart til å øve på å flytte mat rundt i munnen med tunga.  Men det vil ta en stund før de når ekspertnivå!

Dette er en sannhet med mulige modifikasjoner.  Det er nesten umulig å gjøre sin egen research om den vitenskapelige bakgrunnen for dette (jeg har prøvd).

De offentlige retningslinjene til WHO anbefaler fullamming til seks mnd, og det er lite som tyder på at dette er usunt. 

Den vitenskapelige debatten dreier seg i stor grad om hvorvidt det å introdusere mat *før* 6 mnd, er skadelig eller ikke.  Jeg kan ikke engang håpe å oppsummere denne utrolig komplekse debatten her.

Hva sier vitenskapen?

Uten å gå inn i detaljene rundt hvorvidt tarmen virkelig endrer seg vesentlig mellom 4 og 6 mnd, er det et par ting synes jeg bør nevnes:
 

a) Det er *utrolig* sterke markedskrefter som støtter opp om ideen om tidlig tilleggskost. 

Men faktum er at innføring av tidlig kost, uansett om det er gulrot eller grøt, reduserer den totale ammeperioden.

Siden melk skal være hovednæring til 12 måneder så fører kortere amming til bruk av MME.  Som er penger rett i kassen for Hipp og Nestle.

b) Ved introduksjon av mat før 6 mnd er man nesten nødt til å mate barnet. Barn særlig yngre enn dette kan verken tygge eller styre mat reliabelt inn i / inne i munnen sin.  De er ikke motorisk klar for annet enn melkedrikking.

Det kan selvsagt sies at WHO-retningslinjene er satt på plass for å beskytte barn i land hvor vannhygiene og generell kunnskap er dårligere enn i Norge. 

Men mitt personlige syn på dette er at man ikke kan igangsette trygg BLW særlig mye før seks måneder. Da er barnet rett og slett ikke klart for å spise selv.  Har barnet særlig behov for tilleggsføde utover ekstra melk mye før dette så må man mate barnet.

Og i et livstidsperspektiv er to måneder til med pupp ikke så lenge, selv om man synes det er slitsomt å amme ofte de siste ukene.

...men barnet mitt er mye yngre og virker sultent!

Barn er urolige for 1000 forskjellige årsaker.

Ved 3.5-4 mnd. alder går de fleste gjennom det som på engelsk kalles «4 month sleep regression» eller «increased wakefulness«. 

Dette innebærer at barnet sover mindre på dagen og kanskje også om natta.

Spyttproduksjonen øker, og barnet får i økende grad evnen til å putte ting i munnen.

Synet utvikler seg og verden utenfor mamma blir mer interessant.

Barnet virker plutselig mindre fornøyd i bæretøyet og vil «helst se fremover».

Mange blir vanskelige å roe.

Betyr dette at barnet er sultent?

Ikke nødvendigvis.  Barnet går gjennom en rivende utvikling, og lar seg ofte roe ved brystet. Derav konkluderer man (ganske logisk) at enda mer mat vil gjøre barnet enda roligere… og kanskje er man desperat etter litt nattesøvn?

Dette er ikke nødvendigvis tilfelle.  Les mer her om «firemånederskrisen» som mange opplever. This too shall pass..! Sannsynligvis uten at du trenger å innføre fast føde om barnet er fornøyd med melk.

 

Har du hatt mye glede av siden og ønsker å bidra til at den kan fortsette?

Det koster noen tusenlapper i året å drifte den, så jeg setter stor pris på alle bidrag.

Doner 49 kr her 🙂

Happy BLW-ing 😀

Hilsen Trylle