Hopp til innholdet

baby fire måneder i bæresele
«Hva, en hel måned til uten bolle?! Jeg nekter å høre etter på dette tullet, mamma!» Når man er fire måneder er det greit å bare nekte å høre etter. I flere uker.

Vi er over firemåneders-krisen!  I natt sov vår lille klump fra 2100 til 0630 uten å spise.  Halleluja.  Det er mange som sliter særlig med babyen i denne alderen, rundt fire måneder.  Fjerde trimester er plutselig over og man har en «voksen nyfødt» i huset.  Det er ganske annerledes!  Gråt, endret søvnmønster og rare spisevaner er helt vanlig.. og VELDIG slitsomt.

I natt har han våknet og snudd seg et par ganger (mistenker at han trengte å tisse ettersom jeg har pleid å ta ham på do på de tidene), men jeg trengte ikke å ta ut puppen.

En hel natt alene i min egen seng!  Følte meg nesten uthvilt i dag morges.  Uvant følelse.

Vi har kommet oss gjennom dette helt uten fast føde.  Med et barn som sov i 5-6 timer i strekk nesten fra fødselen av, som plutselig begynte å våkne omtrent annenhver time de fleste nettene.  Selvsagt samtidig med at jeg begynte på jobb.  Jeg skjønner godt at noen griper til grøtpakken når dette skjer.

Nedtelling

Nå er minstemann altså fem måneder, og det er full nedtelling til Broccoli Day!  Vi gleder oss alle sammen!  Særlig han, tror jeg.  Han kan sitte oppreist med støtte, holder hodet som en helt, griper etter ting og tygger og sikler når han ser at vi spiser.  Senest i dag hogg han med hodet etter pappas bolle som nesten var innen rekkevidde.

Men vi utsetter et par uker til for å være sikre -noen ganger når han sitter på fanget kan han ennå tippe fremover, så før vi begynner vil jeg være sikker på at han er stødig nok til å kunne holde hodet oppe for å spytte ut.

Så: Som en oppfølger til debatten om når man bør begynne med fast føde, har dere kanskje lurt på hvorfor det er så mange som begynner når barnet er fire måneder.  Hva er det som er spesielt med den alderen?

De fleste barn går omtrent da gjennom en utvikling hvor de begynner å være *mye* mer våkne om dagen enn før.  Det er selvsagt en stor omstillingsprosess for dem, så mange av dem er grinete også; de vil bæres, vil ikke være alene og våkner etter kort tid på dagtid.

Da er det nok mange som tenker at melken ikke er nok (plutselig sovner ikke barnet rett etter flaske eller pupp) og at mat må være løsningen.

Baby fire måneder = Reboot TIME!

I Storbritannia og USA snakker man om «the dreaded four month sleep regression«, dvs. firemåneders søvn-«forstyrrelsen» (som jo egentlig bare er et normalt utviklingssteg).  Mødre beskriver det ofte som «breaking», dvs. at barnet sov godt fra 3-4 uker men så begynner å våkne superofte.

Boken «The Wonder Weeks«, til tross for at den snakker til deg som om du var idiot, har en ganske god teori om hvorfor dette skjer akkurat ved fire måneders alder.

I utviklingspsykologien lærer man at barn omtrent på denne tiden (3-4 mnd) oppnår objektspermanens, dvs. at de skjønner at objekt eksisterer selv om de er ute av syne.  Hvis du skjuler en attraktiv leke under en gulpeklut, vil de kanskje tilogmed prøve å dra kluten vekk.  Hvis en ball triller bak en skjerm og ikke kommer frem på andre siden, blir de nå overrasket.  Det er derfor peekaboo-leker også begynner å bli så kjekke i denne alderen.

Denne oppdagelsen henger antakelig sammen med strukturelle endringer i hjernen.

Og hva skjer når hjernen endres og man plutselig ser verden på en helt annen måte?  Jo, man blir utrygg, irritabel og litt vanskelig å ha med å gjøre.  Bare spør en tenårings-forelder -tenårene er jo en eneste stor reboot av hjernen!

Så hvis babyen plutselig oppfører seg uvanlig krevende, så er det ikke sikkert at det er fordi de er sultne. Selvsagt kan en enormt full mage gjøre underverker siden man i praksis slår ungen i svime (alle har hatt den følelsen utover kvelden på julaften). Men uroen både om dagen og om natten går som regel over av seg selv når barnet blir vant til sitt nye syn på verden.  Helt uten å introdusere fast føde tidligere enn det som er anbefalt for de fleste babyer.

Vekstspurt

I tillegg til alle disse kognitive endringene kommer det ofte en stor vekstspurt på denne tiden: Barnet trenger faktisk mer melk enn vanlig.  Noen ganger tar det kroppen et par dager å skjønne dette ved å øke melkeproduksjonen. Barnet virker ekstra masete og urolig, kanskje særlig om natta.  Det kan tilogmed være fristende å la barnet gråte seg i søvn for å få fred selv.  Kellymom har en god artikkel om dette.

Med andre ord:  Hvis du blir helt gal av at babyen, som før sov 5-6 timer i strekk, nå våkner hver annen time og virker sulten, så si til deg selv at det bare er en fase.  Snart vil du lage mer melk og snart vil barnet være over tenårings-oppførselen.  Antakelig uten fast føde.  Det finnes gode grunner til å gi tilleggskost tidlig, men den vanlige firemåneders-krisa er for majoriteten av barn ikke en av dem.

Gode tips i firemåneders-krisen:

  • Få hjelp hvis du kan -selv en time eller to er gull verdt
  • Bruk bæretøy og ørepropper hvis barnet gråter.  Dette senker pulsen din og roer barnet
  • Pass på at du selv får i deg nok mat og drikke
  • Gjenta til deg selv: Dette er også bare en fase..!  For det der det!

Så da er det bare nedtellingen til BLW igjen.  Vi gleder oss MASSE! Watch this space 🙂