Hopp til innholdet

Oppskrift :: Oksehalesuppe med grønnsaker

Oksehalesuppe.  Mørt kjøtt som faller fra beina mens man øser opp, mørk, aromatisk, klar kraft som er et lite måltid i seg selv.  

Satte den i ovnen søndag kveld, og da hadde vi suppe med nudler på mandagen og lapskaus på tirsdagen, nesten uten ekstra innsats.

Asian oxtail soup in a crock pot
Den tøffeste kan jo tøffe seg med å spise chilien, som ikke er så veldig spicy etter et døgn i ovnen.

Jeg har tidligere sagt at ribbene er den beste delen av kua, men for å være ærlig syns jeg halen også fortjener en plass på pallen.  De to kjøttstykkene kan tilberedes på omtrent samme måte.  De trenger lang, mild kjærlighet i ovnen for å bli på sitt aller, aller beste.

Coop selger ofte frosne oksehaler til en relativt billig penge, men har du en slakter i nærheten er det mulig at du får bedre kjøtt der.

Dette er en veldig bra begynner-rett.  Kjøttet blir så mørt at det kan være vanskelig for de aller minste å holde, men med møre grønnsaker og deilig kraft som kan serveres i en kopp så er det noe for alle.  Det kan jo også være godt å gnage på de avkokte beina om man klør litt i munnen.

Det er jo nært kinesisk nyttår, så da passer det jo ekstra godt med denne five-spice-oppskriften.  Kinesisk femkrydder kan kjøpes i butikk eller blandes i gryta selv.  Det inneholder nellik, kanel og anis fra både stjerneanis og fennikkelfrø.  I tillegg bruker man rosa sichuan-pepper. På denne måten skal alle de tradisjonelle smakene få være med: søtt, stikkende, surt, bittert og salt.

Five-spice kan brukes til alle typer kjøtt, men er særlig godt til litt fete retter syns jeg.  For min norske gane smaker det aromatisk og bittelitt julete.  Perfekt på en kald vinterkveld.

Ingredienser:

Nok til 2 x middag for to voksne og to mindre barn.

Ca. 1.5 kg oksehaler
Ca. 750-1000g kraftgrønnsaker (gulrøtter, løk, purre, fennikkel, selleri…) i store biter.
4-5 fedd hvitløk

2 laurbærblad
1 stjerneanis i biter
2 ss sichuan pepper (hvis du ikke har kan du bruke 1.5 ss vanlig svart pepper)
1 ss fennikkelfrø
4-5 nellikspiker
1-2 kanelstenger
1 hel REMA1000-chili (dvs. ikke særlig sterk, men dette gjør man jo etter smak)
5 cm ingefærrot i tynne skiver
0,5 dl kikkoman soyasaus, evt. buljong eller s
alt etter smak
Vann (avh. av grytestørrelse)
Smør eller olje til bruning

Til servering:

Glassnudler
Bønnespirer
Sukkererter, gjerne kuttet på langs
Bok choi i strimler
Valgfritt: Ristet sesamolje

How to:

Begynn kvelden før du vil spise.  Varm ovnen til 95.  Kok opp en full vannkoker med vann.

Skrell hvitløksfeddene og skjær opp grønnsakene i store biter.  Jeg pleier å skjære gulrøtter og selleri i tre biter, løk i seks båter osv.

Bruk en stor jerngryte som tåler å stå i ovnen.

Varm litt olje i bunnen på middels til høy varme og brun oksehalene på alle sider.

Ikke legg i flere om gangen enn det er plass til i gryta, da blir de bare kokt.  Alternativt bruner du kjøttet i en stekepanne og tipper det over i en ildfast form med lokk.

Swish grønnsakene, ingefæren og hvitløken i den tomme gryta i et par minutter.  Legg kjøttet tilbake i gryta og hell over kokende vann til det akkurat dekker.

Sett gryta med lokk i ovnen i minst 8 timer. Vil du ha klar middag til etter arbeidstid bør du altså gjøre det kvelden før, men du kan nok også gjøre det tidlig om morgenen.

Dagen etter:

Sjekk at kjøttet er helt mørt (slipper beina).  Om du gidder kan du fiske ut alle halebeinsbitene.  Om det mot formodning trenger mer tid kan du skru opp tempen til 110 grader i en halvtime, men kraften vil da bli mer mudrete.

Kok opp en stor gryte vann og legg glassnudlene oppi til de er akkurat ferdigkokt, dette tar maks to minutter.

Fordel nudlene mellom tallerknene.  Dette gjøres lettest ved å bruke klype og en saks så du kan klippe av passe porsjoner.  La gryta med vann stå på laveste hakk på komfyren mens du spiser; hvis  du trenger flere porsjoner med nudler koker du dem underveis så de er ferske og varme når de går i skåla.

Sett gryta på bordet og server sammen med bønnespirer, sukkererter og bok choi.

Alle legger grønnsaker i sin egen skål og heller varm kraft, kokte grønnsaker og kjøtt over.  Nyt!

Tips!

Det kan funke å trekke gryta i 3-4 timer oppå komfyren, men smakene blir mye bedre over natta.

Dagen etterpå pleier jeg å ta ut resten av beina, tilsette f.eks. resten av potetene fra søndagsmiddagen, og vips! Lapskaus.

Denne retten kan også krydres på europeisk vis med herb de Provence og denslags.  Eller som en tagine.  Selv om glassnudler er absolutt best fungerer det også bra med risnudler eller tilogmed tynne eggenudler.