Hva er BLW? :: Barnestyrt spising

BLW-baby with kiwi on head
Hvor er munnen? Er den langt oppe eller langt nede? Hvem vet? Men de finner utav det.

Barnestyrt spising vil si å la barna spise selv fra dag en.

Barnet kan ved 6 mnd. mate seg selv på sin egen måte -dvs. stort sett med hendene.  Noen ganger med fjeset..  Man gir samme mat som til resten av familien, men følger selvsagt retningslinjene (dvs. lite salt, ikke honning før 12 mnd, ikke kumelk før 10 mnd osv. ).

Man venter derfor som i følge norske retningslinjer til barnet er 6 mnd. før man introduserer tilleggskost.  Da er det unødvendig med mos.

Man gir barnet fri tilgang til melk, og barnet styrer selv overgangen til fast føde.  Dette tar ofte lenger tid enn om man mater barnet -både fordi barnet ikke greier å få i seg så mye mat i begynnelsen som om man matet med skje, og fordi man ikke nekter barnet melk når det er sultent.

Fra fingermat til erter

I begynnelsen kuttes maten i fingerstore stykker.  Dette er fordi de minste babyene ikke greier å åpne hånden for å spise det som er i håndflaten, så maten må stikke ut.  Brokkolibuketten er en klassisk begynnermat, søtpotetchips og kyllingvinger likeså.

Så går det slag i slag.. Når barnet utvikler pinsettgrep i 8-månedersalderen vil det ofte bli mer interessert i småbiter av mat, som mais, erter og rosiner.  Da vil det ofte også like å få annen mat skåret opp i like små biter for å øve opp finmotorikken.

Man kan gi klissete mat på skje fra dag en, men kan ikke regne med at barnet mestrer dette før nærmere 8 mnd.  Og det å mate seg selv suppe (dvs. skjønne at skjeen må holdes rett vei!) kommer kanskje ikke før 15 måneder.  I mellomtiden kan de få suppe i en kopp, eller man kan dyppe brød i suppa og gi det til barnet.

Food is for fun

Mantraet i BLW er «food is for fun until they are one».  Ifølge WHO sine retningslinjer skal morsmelk eller tillegg være hovednæringskilde til barnet er minst ett år.  Melk kan utgjøre opptil 1/3 av kaloriinntaket i barnets andre leveår også.

Melk er den mest komplette, lett fordøyelige og veltilpassede maten et barn kan få.  Det er derfor fast føde beskrives som tilleggskost.  Noen barn spiser knapt mer enn smaksprøver i flere måneder, og så lenge de vokser og trives er det greit at de får sine kalorier fra melk.  Det er deres valg.

Fordelene med BLW er blandt annet at barnet blir introdusert til et vidt spekter av smak, lukt og tekstur i maten fra dag en.  Det blir tilvent familiens føde, og mange babyer elsker krydder i maten.  Mange synes barna deres spiser «voksen» mat med glede -man slipper å tilpasse maten eller lage to middager.

BLW-barn lærer å manipulere maten med hendene og med tungen i sitt eget tempo.  De lærer først å tygge, deretter å svelge, noe som gjør at de sjelden setter i halsen.   Skje-matede barn lærer ofte å suge mos fra skjeen og svelge den, før de lærer å tygge.  De kan da protestere når det kommer biter i maten, fordi teknikken deres ikke virker lenger.

Appetittregulering

BLW gjør også at barnet får styre sin egen apetitt.  Et friskt barn vil spise det det har behov for, verken mer eller mindre.

En forutsetning for at dette skal funke er selvsagt at barnet tilbys et normalt sunt og variert kosthold.  Ønsker det å spise to cherrytomater, seks mais og tre pastaskruer en dag, så er det OK.

Ved ikke å snakke om hva man liker eller ikke liker ved bordet, ikke rose spising (man er ikke «flink til å spise», man spiser til man er mett) eller lokke barnet til å spise opp maten når det allerede har fått nok, legger man grunnlaget for sunn matglede resten av livet. Forskning har antydet at BLW-barn har mindre risiko for å bli overvektige senere i barndommen.

Ved tradisjonell mattilvenning moser man maten fint i begynnelsen og introduserer klumper gradvis mens man mater barnet, somregel med skje.  BLW er en naturlig forlengelse av barns evne til å styre sitt eget matinntak fra dag en -alle diebarn gjør dette.  De drikker til de er mette, så slipper de brystet.  Man kan aldri tvinge et barn til å die.  Amming trener også opp musklene barnet trenger for å tygge.

Også flaskematede barn kan ha glede av BLW.  Når tilleggskost blir gitt, spiser barnet så mye det ønsker av det som tilbys, og stopper.  Man lokker ikke i barnet mat, og gir så mye melk ved siden av som barnet ønsker.

Noen foretrekker å gjøre tradisjonell mattilvenning med mating, men gir også barnet mat å holde i hånden ved noen anledninger.  Selv om dette ikke er barnestyrt som sådant, gir det barnet en økt erfaring med tekstur, biting og tygging på et tidligere stadium, som anbefalt i norske retningslinjer.

Sitt på hendene

Barnestyrt mattilvenning betyr imidlertid å sette seg på  hendene og la barnet styre selv.  Og rydde opp etterpå.  Det blir ofte mye rydding…  I mellomtiden kan man ta morsomme bilder av baby med mat i fjeset, og kose seg med sin egen mat før den blir kald, og dele gleden ved et måltid som virkelig inntas i fellesskap.

Britiske helsesøster Gill Rapeley introduserte uttrykket baby led weaning i sin bok med samme tittel, som jeg anbefaler alle å lese.

Så hva venter du på!  Er barnet ditt klart for matSett i gang og join oss gjerne på Facebook for å dele søte bilder og erfaringer.


Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *