Hopp til innholdet

Hva synes pappa
om BLW?

Har du lyst til å prøve BLW, men mannen din tror du er gal? 
 
Jeg har spurt pappa her i huset hva han synes om reisen vi begynte på for nesten to år siden. 
 
Spoiler: Han er entusiastisk!
 
Kanskje det kan bli til inspirasjon?

Hadde du hørt om BLW før det ble foreslått for babyen din?
-Nei. Hadde aldri hørt om det eller sett det. 

Facebooksiden til BLW i Norge har nesten bare kvinnelige følgere.  Det ser ut som om det er mødrene som bestemmer hvilken avvenningsmetode som skal brukes?
-Fra gammelt av er menn litt tydeligvis litt passive.  Det har liksom vært mor og barn.  Selv om menn tar mer del i arbeidet i dag, er de mer passive og forventer og tror at mor vet mer og bedre.  Det har nok med gamle kjønnsrollemønstre å gjøre.

Hva tenkte du når du først hørte om BLW?
-Nysgjerrig, hva er det her, tenkte jeg.  Og så var jeg skeptisk.  Skal babyen styre?  Jeg kunne ikke helt se det for meg.  Det bryter med det nordmenn med min oppvekst har sett folk gjøre rundt seg hele livet.

Jeg var villig til å prøve BLW, fordi mammaen virket så engasjert.  Det var smittende!
Bolle-pappa
43 år og lektor

Så du noen fordeler?

-Jeg tenkte at fordelen er at man slipper glassmat-varming, jeg visste allerede at det ikke smaker noen ting.  Mangel på smak smaker vondt! 

-Og hvis man skulle gi glass, måtte man alltid tenkt på å kjøpe rett glass (det finnes visst forskjellige typer)… Har du riktig glass?  Hadde de samme til forrige måltid?  Det er jo viktig med variasjon liksom.  Når alt smaker og lukter likt uansett…

-Og så tenkte jeg alternativt at det ville blitt stress å lage egen babymat hele tiden.

-Jeg tenkte også at avvenningen var en fase som man måtte gjennom uansett.  Og jeg var villig til å prøve BLW, fordi mammaen virket så engasjert.  Det var smittende!

Ved BLW spiser jo barnet det samme som de voksne.  Har det påvirket ditt eget kosthold? 
-Det har vært litt surt å ikke ha på mye gastromat og salt i maten som jeg liker når jeg lager mat…  Men jeg spiser definitivt sunnere.  Mer regelmessig, og generelt sunnere matvarer.  Mindre junk.  Og det er jo en god ting.  Men altså, når jeg sier mindre junk, så har vi jo ennå thai takeawayer ennå.

Har du vært bekymret for at babyen ikke skulle få i seg nok mat?
-Hun blir jo delammet. Hun spiser det vi spiser, og hvis hun ikke får i seg det hun trenger sliter vi også!  Et normalt sunt kosthold skal gjøre tilskudd unødvendig.  Hun spiser grønnsaker, fisk, kjøtt; alle matvarene, og ammes i tillegg.  Jeg ser ikke ikke hvordan hun ikke skulle få i seg det hun trenger av næringsstoff.

Var du noen gang redd for at babyen kunne bli kvalt?
-Igrunn ikke.  Tenkte ikke så mye på det.

Hva liker du best å lage til babyen?
-Rotmos av poteter, gulrot og kålrot, pepper, melk og «litt» smør, ovnsbakte søtpoteter… og alt med ost.

Har du opplevd at folk har stirret på deg når du har vært ute og gitt babyen mat?  
-Har fått mange rare blikk, men bryr meg ikke noe om det.  Det er jo deres problem.

-Men har ikke opplevd noe så ille som da mammaen var på lekeplassen med datteren vår da hun var ca. 15 måneder. Nabokona løp bort ungen med panikk i blikket og ropte spytt ut, spytt ut! Hvorpå datteren vår begynte å hylgrine fordi slemmedamen hadde stjålet muffinen hennes (hun hadde ca. en hel muffin i munnen)… Mammaen fikk en lang lekse om kvelningsfare og død og fordervelse.

Hva tenker du i etterkant om det å være med å gjøre BLW?
-Det har vært en veldig grei prosess.  Jeg har vært positivt overrasket.  Det ble ekstremt mye mer rot enn det jeg ville forventet ved å mate med glass, men desto mer underholdning ved spisingen.  Selv om det blir mer rydding og vasking, blir det mindre styr med tilberedning og innkjøp av eget måltid til babyen.

Har du noen råd til andre fedre som er skeptiske til BLW?
-Prøv det!  Det er utrolig kjekt å se mestringsfølelsen og viljen til å gjøre ting hos barnet underveis.  Viljen til å prøve ut og spise selv, selv om det medfører kiwi-hatt og skinke-skjegg…  Datteren vår har hatt mange flotte matfrisyrer på veien!

Til slutt.  BLW fører jo ofte til at ammeperioden blir lengre.  Har du savnet å ha puppene i huset for deg selv..?
-«Boobs are for your husband, not for your baby!», sies det i Frankrike.  Men det er en naturlig ting med amming og jeg var forberedt på at det ville bli gjort sånn.

-Det er uansett bedre enn å stå opp om natta for å varme flasker og å sterilisere utstyr i ett sett.  Helt ærlig, ville puppen vært tilgjengelig 24-7 for meg uansett? [tungt sukk her] Tror ikke ammingen over tid påvirker puppetilgangen for meg i det store og hele…

ETA 2019:  Vi gjorde også BLW med barn nr. 2.  Det var en like fascinerende reise.  Bonus: Jeg merker også at pappa synes det er ekstra gøy å lage mat når ungene blir begreistret for det som kommer på bordet..! Fiskepinner kan faktisk være en fest å servere.  Hvem hadde trodd det 🙂 Så ta frem det dyre kameraet og sett i gang 🙂

Klar til å sette i gang? Les mer her!

5967874706_c7aaab4657_z

Klar for mat?

Hvordan vet man egentlig at babyen er klar for mat? Du vurderer selv når det passer for ditt barn og deg selv å begynne med fast føde.   Mange foreldre gleder…

Har du hatt mye glede av siden og ønsker å bidra til at den kan fortsette?

Det koster noen tusenlapper i året å drifte den, så jeg setter stor pris på alle bidrag.

Doner 49 kr her 🙂

Happy BLW-ing 😀

Hilsen Trylle