Hopp til innholdet

Hvis jeg skulle kurse i BLW…

So  BLW er i tiden!  Det kurses over det ganske land.  Men: Trenger man egentlig kurs eller spesiell kunnskap for å gjøre BLW? 

Hm… Hvis jeg skulle laget et BLW-kurs, hva ville det inneholdt?

1. Førstehjelp

I teorien tenker jeg at alle foreldre burde ha et lite kurs i førstehjelp (alle folk faktisk.. ikke bare foreldre), da man aldri vet om ungen drar en gryte vann over seg / faller ned en trapp / kutter av en finger / setter en småstein i halsen.  Men det er ikke viktigere for BLW enn for annen type foreldring -verden er full av kvelningsfarer.  Hvordan folk tør å gi ungen noen mat som helst liggende i vippestol er beyond me.  Så man kunne jo bruke litt tid på å forklare at det er viktig at barn sitter mens de spiser og ikke blir forlatt med mat i hendene.

2.  De offisielle retningslinjene for spedbarns-mat i Norge

Dvs. ikke kumelk i mat før 10 mnd., og ikke kumelk som drikke før 12 mnd.  Begrenset med salt og ingen honning før 12 mnd.  Introduser gluten mens du ennå ammer, og bruk forskjellige kornsorter i grøt.  Sørg for godt jerninnhold og jernopptak fra kosten.  Dette kan enhver helsesøster svare deg om hvis du lurer -og hvorfor folk velger å spørre folk på internettfora om disse tingene er meg ukjent.

3.  Hvordan skjære mat i fingertykke biter og gjøre dem holdevennlige

Dette kunne man brukt en time eller to på.  Man kunne fortalt om bruk av crinkle cutters, det å rulle avokado i havregryn, ingen av hvis jeg har gjort bruk av (avokadoskall er nemlig ikke så glatt det heller).  Så kunne jeg briefet ved å dele en banan i tre på langs med en finger, etter å ha åpnet den som en ape.  Men seriøst.. jeg tror folk greier å se på sin egen finger og skjære til maten i passende størrelse.

4.  Hvordan BLW-proofe spiseområdet

A) Barber deg selv og babyen på hodet.
B) Bruk heldekkende forkle på barnet eller for dem i bare bleia.
C) Bruk voksduk på gulvet under barnestolen.

5. Hvordan sitte på hendene

Nei, de trenger ikke grøt.  Nei, du trenger ikke skje-mate dem litt hvis de spiser lite en uke.  Nei, de trenger ikke at du holder maten opp for dem.  Etc. etc.  M.a.o.
A) Legg hendene på stolen.
B) Sett deg oppå hendene.
C) Smil pent, pludre engasjert underveis, og rydd opp etter at ungen er mett.

Noen foreldre vil kanskje også trenge rettledning i hva som utgjør et kosthold for familien som babyen kan delta i uten at det er helseskadelig.

Dette er imidlertid ikke unikt for BLW-foreldre -selv foreldre som sverger til Nestle og Hipp vil en dag oppleve at babyen sveiper den siste biten grandiosa fra en tallerken som står på bordet en søndag morgen.

Alle bør ha grunnleggende info om kosthold. Men man trenger ikke å vite så mye mer «enn vanlig» hvis man gjør BLW. De offentlige retningslinjene og det som regnes som et gjennomsnittlig norsk relativt sunt kosthold er mer enn nok.

…men *drum roll*… Du trenger ikke kurs for å gi mat til ungen din.

Det er bare barnematprodusentene som vil at du skal tro at du trenger det.  For da blir du usikker og kjøper mat fra dem..!  Det finnes selvsagt masse andre tips og triks.  Pannekake-grøt som skal selvspises, dam buster-pålegg for forstoppelse, hvordan man kan presentere fylte skjeer til barnet på rotasjon for å unngå krangel, hva slags drikkekopper som er best (BLW-foreldre er ofte motstandere av tut-kopp av en eller annen grunn), etc. etc.

Og jeg skjønner at det er en haug andre tema potensielle BLW-foreldre lurer på.  Hva skal man si til kritiske svigermødre og barnehagerHvor mye bør barn x, y mnd., spise..? Hvor mye melk det er «normalt at barnet drikker fremdeles» ved alder x, hvor fort de skal gå frem, hva de kan og ikke kan gi barnet, hvordan man *egentlig* vet at barnet er «klart for fast føde», den ideelle alderen for smaksprøver.  Igjen etc. etc.

WHO sier at barn opp til 2 år kan få 40% av kaloriene sine fra melk uten at det er noe problem, men det er ingen egentlig enighet om hvorvidt matinntak påvirker søvn, hvor raskt man bør introdusere mat (selv om Norges retningslinjer sier en matsort om gangen), etc.

Det finnes også andre fysiologiske ting enn tarmutvikling som støtter opp under BLW; den naturlige svekkingen av tongue thrust reflex og den gradvise flyttningen bakover på tungen av brekningsrefleksen, samt tungens utvikling, som i tandem gjør barnet i stand til å manipulere mat i munnen.

Lite forskning

Problemet med alle disse tingene er at det ikke finnes noe entydig forskningsbasert materiale om hvorvidt noen av disse tingene gjør hel mat bedre for barnet enn mos.

Det er ikke engang 110% sikkert at man virkelig skader barnet ved å gi fast føde før 6 mnd.  Jeg har gjort meg opp en mening om at evidensen heller i den retning at hel mat og vente til 6 mnd. er bedre, så jeg gjorde jeg.  Men jeg synes likevel det er feil å gi slike opplysninger i undervisning på en måte som i det hele tatt impliserer at man vet noe sikkert, for det gjør man strengt tatt ikke..!

Man vet for eksempel ikke om det er en sammenheng mellom det å kunne sitte oppreist og tarmens klarhet -jeg tviler faktisk på at det er det.  Det er bare noe Gill Rapeley (som forøvrig verken er lege eller forsknings-ekspert på barns fysiologiske utvikling utover det å være helsesøster)  har antatt.

Og ofte sammenfaller tarm- og motorisk utvikling i tid -men det betyr ikke at A garanterer B.

På samme måte som at barnet får tenner i gjennomsnitt når de er 6 mnd, men ingen med vettet i behold ville tro at det betyr at de er klar for mat!  Når barnet lærer å sitte kommer også an på miljøfaktorer- Hvor ofte man lar ungen sitte oppreist (her i huset -aldri, hun kunne ikke sitte før hun kunne sette seg opp i 9-mnd. alderen)?  Tarmutvikling er nok derimot hovedsakelig genetisk bestemt, og for tiden en usynlig prosess som vi foreldre ikke har peiling på.

…sa jeg at du ikke trenger kurs..?

Konklusjonen min er derfor at jeg ikke er stor tilhenger av kursing i BLW.  Informasjonskvelder for helsepersonell og evt. barselgrupper om hva det innebærer og hva som er tanken bak, ja, fint.  Sosiale sammenkomster for folk som ønsker støtte og felleskap i BLW-prosessen, også fint. Det er igrunn herlig å kunne gi ungen et kyllinglår in public uten at en annen mor snapper det vekk pga. at man «prøver å ta livet av ungen» (litt overdrevet historie fra virkeligheten).

Men kurs som presenterer BLW som eneste fasit, og forteller folk akkurat hvordan de skal gjøre det, er jeg mer i tvil om.  Kanskje når det finnes mer forskning på feltet. Men før den tid føler ikke jeg meg skråsikker nok til å si noe annet enn at det har funket flott for oss og de fleste jeg kjenner.

Som vi alle vet, en haug med anekdoter er ikke lik sikre data.

Og så er jo BLW faktisk *barne*styrt.  Hele prosessen handler (for meg iallfall) om å lene seg tilbake, slappe av ved bordet, spise som man alltid har gjort og la ungen delta på sine premisser og i sitt individuelle tempo.

Fasiten finnes ikke

Kursing indikerer ofte at det finnes en «beste» måte å gjøre det på. En timeplan man bør følge, et spesifikt nivå av «sunnhet» og hjemmebakthet man bør tilstrebe, el.l.  Og det liker jeg å tro at egentlig ikke finnes, utover de offentlige retningslinjene.

Kanskje jeg bare er opposisjonell?  Eller sur fordi jeg har blitt trendy?  Eller bekymret for at kurs vil stjele trafikk fra bloggen min…  Nei.  Jeg tror det er fordi så mye kursing om babyting selges ved å spille på foreldres frykt for ikke å være gode nok.

Jeg skal ikke påstå å være en «normal» gjennomsnittsforelder: Hvordan vet man om man er det..?

Men for meg har den eneste kursingen jeg trengte vært å se på mitt eget barn og følge signalene. Om hvorvidt hun ville ha mer melk eller var klar for å stupe videre uti tilværelsen med magen mer eller mindre full av lett overkokt broccoli og dårlig tydge ostebiter.  Halve vitsen med BLW for meg var at man bare gir det man spiser.  Nesten ingen regler.

Kanskje holder jeg et BLW-kurs en dag. Det hadde vært gøy!  Men da blir det fordi det er kjekt å få inspirasjon og sosial kontakt i barseltiden. Ikke fordi det strengt tatt er nødvendig. Så sett i gang!

Stikkord: